Prima pagină D:News

Rechinii devin aproape invizibili

Redactia Descopera.ro | 05.26.2010 | ● Vizualizări: 180
Rechinii devin aproape invizibili     no tags + zoom
Galerie foto (1)

In apele deschise, nu exista locuri unde sa te ascunzi pentru a-ti ataca prazile. In ciuda acestui impediment major la prima vedere, rechinii s-au adaptat in decursul mileniilor atat de bine incat, la ora actuala, pot deveni aproape invizibili atat pentru prazi, cat si pentru dusmanii lor naturali.

Un nou studiu efectuat de specialistii din cadrul Laboratorului de biologie marina de la Universitatea din Louvain, a relevat faptul ca nu mai putin de 50 specii de rechini, adica aproximativ 10% din toate speciile de rechini cunoscute, emit... lumina!

Bioluminiscenta rechinilor este o caracteristica a pradatorilor banuita de multi ani de zile de catre diferiti cercetatori, fenomenul fiind descifrat de abia in zilele noastre. Julien Claes, conducatorul grupului de studiu, s-a axat pe studierea unei specii anume de rechin, vestita pentru bioluminiscenta sa, asa-numitul « rechin lanterna » cu abdomenul catifelat sau "vanatorul fantoma al fiordurilor", dupa cum este cunoscut in randurile pescarilor norvegieni.

Rechinul in cauza prezinta pe abdomen o serie de organe adaptate care emit lumina, denumite fotofori. Cu ajutorul fotoforilor, rechinul emite o aura luminoasa atunci cand inoata la suprafata, ajungand astfel sa se confunde cu lumina soarelui care patrunde in apa. In aceste conditii, silueta rechinului devine difuza pentru pestii care inoata dedesubtul eficientului pradator.

Sursa: DiscoveryNews

CITESTE SI:


ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI