Prima pagină D:News

A disparut cea mai rara pasare din lume

05.27.2010 | ● Vizualizări: 834
A disparut cea mai rara pasare din lume     no tags + zoom
Galerie foto (2)

Conform ultimelor estimari ale ornitologilor din cadrul forului Birdlife International, corcodelul Alaotra, clasificat pana nu demult drept cea mai rara specie de pasare din lume, poate fi considerat la ora actuala complet disparut de pe Terra.

Biodiversitatea mondiala se confrunta astfel cu prima disparitiea unei specii de pasari din anul 2008 pana astazi. CorcodelulAlaotra (Tachybaptus rufolavatus) a fost o pasare de talie mediedin familia corcodeilor, cu aripi mici, care traia exclusiv in zonalacului Alaotra din Madagascar.Din cauza aripilor sale mici,pasarea era incapabila sa zboare pe distante mari, ducand o viatasedentara. Doar 12 corcodei Alaotra au fost observati in salbaticieintre anii 1982-1985.

Cateva pasari care prezentau caracteristicile asemanatoare cu celeale corcodeilor Alaotra au fost observate consecutiv in anii 1985,1986 si 1988. La o analiza mai atenta, insa, s-a observat de faptca pasarile erau hibrizi intre corcodeii periclitati si alte speciide corcodei care traiau in zona. Expeditiile din anii 1999 si 2000,s-au incheiat fara identificarea niciunui exemplar. Din acel momentspecia nu a mai fost zarita nici macar de catre bastinasi,specialistii banuind ca in stufarisul lacului mai traiau doarcateva perechi de corcodei. Astazi, oficiali din cadrul IUCN RedList of Endangered and Threatened Birds, s-au vazut nevoiti sadeclare specia extincta.

Red List este considerata autoritatea suprema in privinta estimariisi evaluarii statutelor tuturor speciilor de plante si animale depe Terra. Ornitologii considera ca vinovati de disparitia pasariisunt o serie de factori dintre care cei mai importanti suntbraconajul si pestii carnivori.

Pescarii prindeau deseori in plasele lor corcodeii, care, cel maiadesea, mureau inecati. Introducerea in lacul Alaotra a doua speciide pesti pradatori (Micropterusi si Ophiocephalus) in scopcomercial, a dat lovitura finala speciei, pestii vanand toti puiide corcodel. Penultima specie de pasare care a disparut complet,este porumbelul Liverpool (Caloenas maculata), declarata extinctain anul 2008.

Acesta este singura fotografie a unui corcodel Alotra ,realizata vreodata in lume.
Sursa: BBCNews

CITESTE SI: