Prima pagină D:News

A disparut cea mai rara pasare din lume

Redactia Descopera.ro | 05.27.2010 | ● Vizualizări: 1009
A disparut cea mai rara pasare din lume     no tags + zoom
Galerie foto (2)

Conform ultimelor estimari ale ornitologilor din cadrul forului Birdlife International, corcodelul Alaotra, clasificat pana nu demult drept cea mai rara specie de pasare din lume, poate fi considerat la ora actuala complet disparut de pe Terra.

Biodiversitatea mondiala se confrunta astfel cu prima disparitie a unei specii de pasari din anul 2008 pana astazi. Corcodelul Alaotra (Tachybaptus rufolavatus) a fost o pasare de talie medie din familia corcodeilor, cu aripi mici, care traia exclusiv in zona lacului Alaotra din Madagascar.Din cauza aripilor sale mici, pasarea era incapabila sa zboare pe distante mari, ducand o viata sedentara. Doar 12 corcodei Alaotra au fost observati in salbaticie intre anii 1982-1985.

Cateva pasari care prezentau caracteristicile asemanatoare cu cele ale corcodeilor Alaotra au fost observate consecutiv in anii 1985, 1986 si 1988. La o analiza mai atenta, insa, s-a observat de fapt ca pasarile erau hibrizi intre corcodeii periclitati si alte specii de corcodei care traiau in zona. Expeditiile din anii 1999 si 2000, s-au incheiat fara identificarea niciunui exemplar. Din acel moment specia nu a mai fost zarita nici macar de catre bastinasi, specialistii banuind ca in stufarisul lacului mai traiau doar cateva perechi de corcodei. Astazi, oficiali din cadrul IUCN Red List of Endangered and Threatened Birds, s-au vazut nevoiti sa declare specia extincta.

Red List este considerata autoritatea suprema in privinta estimarii si evaluarii statutelor tuturor speciilor de plante si animale de pe Terra. Ornitologii considera ca vinovati de disparitia pasarii sunt o serie de factori dintre care cei mai importanti sunt braconajul si pestii carnivori.

Pescarii prindeau deseori in plasele lor corcodeii, care, cel mai adesea, mureau inecati. Introducerea in lacul Alaotra a doua specii de pesti pradatori (Micropterusi si Ophiocephalus) in scop comercial, a dat lovitura finala speciei, pestii vanand toti puii de corcodel. Penultima specie de pasare care a disparut complet, este porumbelul Liverpool (Caloenas maculata), declarata extincta in anul 2008.

Acesta este singura fotografie a unui corcodel Alotra , realizata vreodata in lume.


Sursa: BBCNews

CITESTE SI: