Prima pagină D:News

Everestul devine din ce in ce mai periculos

Redactia Descopera.ro | 05.30.2010 | ● Vizualizări: 131
Everestul devine din ce in ce mai periculos     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Cei care au in plan o ascensiune pe cel mai inalt varf al lumii, trebuie sa-si urgenteze expeditia. Conform unuia dintre cei mai experimentati alpinisti in domeniul Everestului, schimbarile climatice din ultimii ani provoaca in mod fulgerator topirea zapezilor si a ghetii, fenomen care duce la cresterea alarmanta a riscurilor mortale pe “Acoperisului Lumii”.

Serpasul nepalez Apa Sherpa este omul care a urcat cel mai des pe Chomolungma. In varsta de 50 de ani, barbatul si-a castigat renumele de "Super Sherpa".

In intervalul de timp cuprins intre 10 Mai 1992 si 22 Mai 2010, Apa a urcat de douazeci de ori pana la inaltimea de 8.848 metri, performanta care il transforma in cea mai mare autoritate mondiala in privinta starii de fapt de pe Everest.

Apa Sherpa afirma ca a fost martor viu al schimbarilor vizibile aparute pe trasee din cauza fenomenului de incalzire globala.

"Zapada de pe culmi incepe sa se topeasca tot mai devreme, dezvaluind stancile de dedesubt. Ceea ce face ca ascensiunile sa fie incredibil de grele. In aceste conditii, nu se poate urca in siguranta deoarece crampoanele incaltarilor nu mai au gheata in care sa se infiga", declara Apa.

Echipa sa de serpasi a recuperat 4,8 tone de gunoaie lasate pe Everest, in decursul anului 2009, de catre alpinistii occidentali. Gunoaiele vor fi expuse in cadrul unui festival care va avea loc luna viitoare, ca o palma morala data celor care nu respecta echilibrul ecologic fragil din preajma celui mai inalt varf al planetei noastre.

Sursa: DailyMail

CITESTE SI: