Prima pagină D:News

NASA – se apropie de Terra un obiect artificial?

Redactia Descopera.ro | 06.02.2010 | ● Vizualizări: 362
NASA – se apropie de Terra un obiect artificial?     2010KQ, ozn, nava spatiala, NASA, orbita, soare + zoom
Galerie foto (2)

Un obiect de mici dimensiuni, asemanator unui asteroid, dar categoric de origine artificiala, orbiteaza in jurul Soarelui pe o traiectorie asemanatoare cu cea a Pamantului. Obiectul a fost descoperit pe 16 mai 2010 de catre Richard Kowalski, cercetator in cadrul Carolina Sky Survey, ulterior prezenta fiind semnalata de observatoarele astronomice din Anglia si Hawaii. Conform datelor furnizate de NASA, obiectul botezat 2010KQ a trecut pe langa Terra, la o distanta egala cu cea a Lunii in urma cu numai doua zile...

Specialistii s-au folosit de informatiile oferite de puternicul telescop din Mauna Kea, Hawaii, pentru a stabili ca orbita si caracteristicle obiectului nu se aseamana cu ale nici unui corp ceresc cunoscut si ca dimensiunile sale se reduc la numai cativa metri.

Misteriosul obiect a trecut foarte aproape de Pamant si, din cate se pare, nu a folosit niciun mijloc de propulsie. Cu toate acestea, cercetatorii NASA sunt convinsi ca, la un moment dat, acesta a folosit un sistem de propulsie, ceea ce explica traiectoria sa si viteza pe care o are in prezent. In plus, aceiasi cercetatori NASA se asteapta ca 2010KQ sa se intoarca in anul 2036, atunci cand, probabil, va patrunde in atmosfera Pamantului."Orbita obiectului este similara cu cea a Terrei si nu ne asteptam ca un corp de asemenea natura sa isi pastreze traiectoria pentru mult timp. Banuim ca este vorba de o ramasita a unei nave spatiale care a ramas in spatiu pentru o durata nedefinita de timp", afirma Paul Chodas, unul dintre expertii intervievati.

Acelasi Paul Chodas a anuntat ca, studiind traiectoria obiectului, se pare ca acesta a trecut neobservat pe langa Pamant si in anul 1975. Cu toate acestea, nu a putut fi inca identificata misiunea spatiala careia sa ii apartina.

Sursa: NASA

CITESTE SI:

Tag-uri: 2010KQ | ozn | nava spatiala | NASA | orbita | soare