Prima pagină D:News

A fost dezvaluit misterul coliziunii dintre bule

Redactia Descopera.ro | 06.03.2010 | ● Vizualizări: 67
A fost dezvaluit misterul coliziunii dintre bule     coliziune, inghetata, forta, microscop + zoom
Galerie foto (1)

Descoperirea ar putea avea multiple aplicatii, de la imbunatirea stabilitatii inghetatei si cea a efervescentei sampaniei, pana la eficientizarea exploatarii minereului.

Ce se intampla atunci cand bulele - de sapun sau de sampanie - se izbesc unele de altele? Forta produsa de aceasta coliziune era considerata pana acum prea mica pentru a fi masurata, dar cercetatorii de la Institutul de Studiu al Materialelor din cadrul Universitatii Melbourne, Australia, au reusit sa studieze acest eveniment cu ajutorul unui microscop cu forta atomica, care este si un instrument de manipulare a materiei la scara nanometrica.

Potrivit cercetatorilor australieni, descoperirea, descrisa in revista "Proceedings of the National Academy of Sciences" (Pnas), poate avea implicatii in multe sectoare; dupa cum a precizat profesorul Raymond Dagastine, seful echipei de cercetare, rezultatele studiului fac posibila imbunatatirea stabilitatii inghetatelor si a efervescentei sampaniei, dar ar mai putea servi si la imbunatatirea tratamentului apelor reziduale si eficientizarea mineritului.
Sursa: ANSA

CITESTE SI: