Prima pagină D:News

Chinezii ascund milioane de copii anual

Redactia Descopera.ro | 06.03.2010 | ● Vizualizări: 1233
Chinezii ascund milioane de copii anual     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Pana la trei milioane de nou-nascuti chinezi sunt nedelarati de parintii lor in fiecare an pentru a ocoli politica restrictiva a Chinei, ce nu ingaduie mai mult de un copil in fiecare familie, a conchis, recent, un studiu demografic.

"Sunt cel mai mare ofensator al legii unicului copil. Am avut sapte fiice in numai zece ani", declara Fu Yang, un barbat in varsta de 47 de ani, din China. Fu si sotia sa se numara printre milioanele de parinti chinezi care isi asuma amenintari, amenzi si chiar detentie pentru a sfida legea "un singur copil de familie" din aceasta tara. Cuplul, care duce acum o viata prospera intr-un sat din apropierea orasului sudic Xiamen, a trebuit sa se mute prin trei provincii in trecut si sa isi ascunda copiii pe la prieteni.

Inca din 1978, guvernul chinez a limitat perpetuarea fiecarui cuplu autohton la doar un singur "vlastar", in incercarea de a stavili explozia demografica a celei mai numeroase natiuni a lumii. Pentru a se asigura de respectarea legii, comunitatile "vaneaza" cu vigilenta cazurile de sarcina iar oficialii programelor de planning familial au puterea de a sili femeile sa faca avorturi si sa se sterilizeze precum si de a le monitoriza contraceptia.

Totusi, politica nu se aplica in toate cazurile. In mediul rural, parintilor li se permite sa aiba si un al doilea copil daca primul este o fetita. De asemenea, in cuplurile in care niciunul dintre parinti nu mai are frati sau surori, este permisa procreerea a doi copii. In plus, un mare numar de chinezi bogati platesc taxe pentru a aduce pe lume si un al doilea urmas.

Insa pentru parintii care nu se supun acestor legi, pedepsele pot fi foarte aspre. Lucratorii in companii de stat isi pot pierde slujbele, altii pot primi amenzi uriase, li se pot demola locuintele si pot fi chiar arestati. Chiar si asa, in milioane de cazuri, familiile sunt pregatite sa isi asume riscul si sa incalce legea. Dovada o face comparatia dintre recensamanturi: potrivit celui din 1990, 23 de milioane de nasteri avusesera loc, iar zece ani mai tarziu, in 2000, China avea 26 de milioane de copii cu varsta de 10 ani. O diferenta este fireasca, din cauza mortalitatii infantile, dar ea ar fi trebuit sa fie tocmai in sens invers.

Sursa: Telegraph

DESCOPERA lumea in care traiesti!

CITESTE SI: