Prima pagină D:News

Criza te face invidios si nefericit

Redactia Descopera.ro | 06.04.2010 | ● Vizualizări: 130
Criza te face invidios si nefericit     criza, invidie, nefericire, respect + zoom
Galerie foto (1)

Un sondaj al economistilor francezi a analizat raportul dintre bunastarea materiala si cea psihologica in vremuri de criza.

Potrivit studiului realizat de cercetatorii de la Scoala de Economie din Paris pe un esantion de 19.000 de persoane din 24 tari europene, 3 europeni din 4 isi compara castigurile cu cele ale rudelor si prietenilor si atunci cand ale lor sunt mai mici, devin frustrati, invidiosi si nefericiti.

Economistii credeau ca, mai mult ca sigur, dificultatile economice ii fac pe oameni sa se multumeasca cu minimul indispensabil, dar nu a fost asa. Recesiunea, potrivit majoritatii cetatenilor europeni, ameninta echilibrul mental al celor care reusesc cu dificultate sa se descurce intre un salariu si altul.

"Continua confruntare cu ceilalti face ca lumea sa para un loc mult mai putin fericit si mai injust, iar a te compara cu prietenii sau rudele este de doua ori mai dureros decat sa intri in competitie cu colegii de munca", a explicat Andrew Clark, seful echipei de cercetatori.

Prin urmare, in timp ce rivalitatea economica la locul de munca este acceptata si considerata a fi una dintre regulile jocului, adevarata "neferire" este provocata de confruntarea "fluturasului" cu cel al membrilor familiei, rudelor si prietenilor apropiati.

Regula este valabila atat pentru barbati, cat si pentru femei, in egala masura: ambele sexe au tendinta de a se informa cu privire la veniturile celor apropiati, cu efecte dezastruoase asupra respectului de sine.

Sursa: La Repubblica

CITESTE SI:

Tag-uri: criza | invidie | nefericire | respect

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI