Prima pagină D:News

Zoomenirea – un studiu clasic despre animalul urban

06.15.2010 | ● Vizualizări: 256
Zoomenirea – un studiu clasic despre animalul urban     Zoomenirea, Desmond Morris, literatura, teorie, psihologie, sociologie, zoologie + zoom
Galerie foto (2)

Distanţa dintre animalele de la zoo şi oamenii din oraşe nu este la fel de mare cum ar părea la prima vedere. În cuşti sau în junglele de beton, maimuţa (mai mult sau mai puţin goală) se vede nevoită să se adapteze noilor reguli de convieţuire.

În schimbul hranei, siguranţei şi îngrijirilor medicale, atâtanimalele de la zoo, cât şi locuitorii junglelor de beton primesc,sentimentul de izolare şi plictiseala, venite la pachet cu oradicală transformare a relaţiilor sociale. La fel ca primatele,oamenii lumii civilizate nu cunosc stresul şi violenţa decât dinspatele gratiilor mai mult sau mai puţin vizibile.

Din acest studiu, scris de zoologul-pictor cu îndelungatăexperienţă în cercetarea mamiferelor de la London Zoo, afli cum şide ce se aseamănă şefii triburilor banuine cu mai marii ierarhiilorumane, dar şi cum super-sexul a devenit una dintre principaleleprobleme ale super-maimuţei urbane.

"Nu trebuie să comparăm locuitorul oraşului cu un animal sălbatic,ci cu un animal captiv. Animalul uman modern numai trăieşte încondiţiile naturale ale speciei lui. Capturat, însă nu de vreuncolecţionar, ci de propria sa inteligenţă sclipitoare, s-a aruncatsingur într-o uriaşă menajerie agitată, unde este într-un continuupericol de a ceda tensiunii" scrie Desmond Morris.

Zoomenirea - un studiu clasic despre animalulurban a aparut de curand si in Romania, la EdituraArt.Autor a peste 20 de cărţi, în care mai nimic nu rămâne pe dinafaraspiritului de observaţie etologic, de la obiceiurile rudelormaimuţe, până la tabieturile cailor şi comportamentul felinelor,Desmond Morris (n. 1928) ia la bani mărunţi animalul din noi.

Zoolog activ încă din anii '50, dar şi pictor din familiasuprarealiştilor, lucrările sale fiind expuse alături de Juan Miró,Morris încearcă să dezlege, încă de la primul volum din 1963(The Biology of Art), complicatele iţeale sociobiologiei. Zoomenirea, apărutăîn 1969, continuă teoria începută în Maimuţagoală, ambele volume fiind traduse în mai toatelimbile şi reeditate constant, rămânând la mai bine de 30 de anibestselleruri.DESCOPERA LUMEA IN CARE TRAIESTI!