Prima pagină D:News

In Sahara “renasc” 80 de oaze

Redactia Descopera.ro | 06.18.2010 | ● Vizualizări: 1056
In Sahara “renasc” 80 de oaze      desert, sahara, UNESCO, restaurare + zoom
Galerie foto (1)

Pentru a sarbatori ziua mondiala a luptei impotriva desertificarii, in cadrul unui proiect UNESCO, finantat de guvernul regional din Adrar, Algeria, vor fi restaurate galeriile care captureaza umiditatea nocturna si o transforma in apa.

Algeria a alocat 5 milioane de euro acestei initiative promovate de International Traditional Knowledge Institute (ITKI) al UNESCO, pentru refacerea asa-numitelor "foggara", niste "mine" de apa in toata puterea cuvantului. Tehnica este una foarte veche si se bazeaza pe posibilitatea de a extrage apa din umiditatea nocturna: o retea de galerii orizontale sub suprafata desertului captureaza condensarea formata pe pietre. In plus, opera de restaurare va fi realizata folosind material traditional, de catre asociatii locale, aceleasi care in viitor vor continua sa le mentina in activitate, cu avantaje consistente economice si ambientale.

Cele 80 "foggara" restaurate vor servi la revitalizarea tot atator oaze, circa o treime din cele existente in regiune. "Printre ele exista oaze dispuse precum o panglica verde in interiorul Saharei, dar si oaze izolate", a precizat Pietro Laureano, presedintele ITKI si expert in conservarea oazelor.

Desertificarea a ajuns de-acum sa ameninte un sfert din planeta si peste un miliard de locuitori din cele 100 de tari afectate. Cea mai dramatica situatie este cea din Africa, unde un procent de circa 73% din pamanturile aride cultivate este in pericol. Prin urmare, desertul Sahara avanseaza, iar pentru a-l opri este mai convenabil sa se recurga la tehnici traditionale decat la metode care implica costuri ridicate, economice si energetice.


Sursa: La Repubblica

CITESTE SI:

Tag-uri: desert | sahara | UNESCO | restaurare