Prima pagină D:News

O misterioasa pestera martiana a fost descoperita de... elevii americani

Redactia Descopera.ro | 06.22.2010 | ● Vizualizări: 1848
O misterioasa pestera martiana a fost descoperita de... elevii americani     no tags + zoom
Galerie foto (2)

Un grup de elevi de clasa a saptea din California a identificat un soi de pestera misterioasa pe Marte. Descoperirea a fost facuta in cadrul unui proiect stiintific de cercetare a imaginilor captate de o sonda spatiala NASA, ce orbiteaza in jurul planetei rosii.

Cei 16 studenti ai Scolii Gimnaziale Evergreen din Cottonwood, California, au descoperit ceea ce pare a fi un fel de lucarna, o gaura in plafonul unei pesteri de pe Marte. Nou descoperitul "fenomen" are trasaturi asemanatoare unor formatiuni observate pe alte parti ale planetei, intr-un studiu derulat in 2007.Se crede despre pesterile de pe Marte ca sunt rezultatul activitatii vulcanice a planetei rostii. La un moment dat, raurile de lava, probabil, au sapat in piatra si au lasat in urma lor tuneluri sau "tuburi de lava", in urma eruptiilor. Acestea au fost apoi acoperite, atunci cand un tavan solid de material racit li s-a depus deasupra. Portiuni ale acestui tavan s-au surpat ulterior si au format "gauri" precum cea recent descoperita.

Oamenii de stiinta nu sunt foarte siguri ce tipuri de materiale sau depozite ar putea fi stocate in interiorul cavernelor martiene. Se estimeaza despre "groapa", recent aflata in apropierea vulcanului Pavonis Mons, ca masoara aproximativ 190 de metri in lungime si 160 in latime, cu o adancime de cel putin 115 metri. Acum, micii cercetatori, alaturi de oamenii NASA, spera sa obtina imagini si mai detaliate ale locului, pentru a putea privi in interiorul pesterii.

Sursa: Yahoo News

DESCOPERA lumea in care traiesti!

CITESTE SI: