Prima pagină D:News

Shiva, masinaria care simuleaza cutremurele

Redactia Descopera.ro | 06.27.2010 | ● Vizualizări: 202
Shiva, masinaria care simuleaza cutremurele     cutremure, scoarta terestra, roca + zoom
Galerie foto (1)

A fost realizata de cercetatorii italieni si le permite acestora sa priveasca in adancurile scoartei terestre deformarile pe care roca le suporta sub presiunile incredibile.

"Shiva nu ne permite sa prevedem cutremurele, un lucru deocamdata imposibil, ci sa le intelegem. In clipa de fata, de exemplu, o utilizam pentru a studia cutremurul survenit in 6 aprilie 2009 in Aquila'', a precizat Giulio Di Toro de la Institutul National de Geofizica si Vulcanologie (INGV) din Italia. Cu o greutate de 4 tone si o lungime de 4 m, Shiva (Slow to High Velocity Apparatus) dispune de o camera speciala la sediul INGV din Roma. "Importanta acestei masinarii este fundamentala intrucat permite simularea in laborator a conditiilor extreme de deformare tipice cutremurelor, cu presiuni ridicate, deplasand rocile la fel cum se intampla in natura, pentru a intelege cum functioneaza", a mai adaugat Di Toro.

Pana acum, informatiile asupra mecanicii unui cutremur erau obtinute in general prin intermediul cercetarilor seismologice si geofizice, dar potrivit expertului, aceasta abordare nu permite detectarea proceselor chimico-fizice activate in timpul faramitarii rocilor. Experimentele cu Shiva au inregistrat insa "rezultate optime", conforme cu datele naturale asupra faliilor.
Sursa: ANSA

CITESTE SI: