Prima pagină D:News

Insula Pastelui – modelul apocalipsei pentru umanitate?

Redactia Descopera.ro | 06.28.2010 | ● Vizualizări: 483
Insula Pastelui – modelul apocalipsei pentru umanitate?     insula pastelui, apocalipsa, umanitate, extinctie, defrisare + zoom
Galerie foto (1)

„Nu va mirati! Noi toti vom avea soarta locuitorilor din Insula Pastelui” – Frank Fenner, reputat om de stiinta australian, celebru pentru declaratia sa prin care anunta ca omenirea va disparea in urmatorii 100 de ani din cauza suprapopularii planetei, a distrugerii mediului inconjurator si a schimbarilor climatice.

In istoria omenirii exista un moment crucial, acela in care, acum circa 70.000 de ani, intreaga populatie umana a fost redusa la maxim 2000 de indivizi, la doar un pas de extinctia totala. Totul a plecat, in acele vremuri, de la o puternica incalzire globala si o crestere fara precedent a temperaturilor.

Pe de alta parte, in aceeasi ordine de idei, Insula Pastelui are o istorie care seamana izbitor cu cea a planetei noastre. Atunci cand, in primul mileniu de dupa Hristos, primii oameni au ajuns pe insula, numarul acestora era unul extrem de redus. Tot atunci, Insula Pastelui era un paradis tropical in care abundau palmierii si copacii luxurianti. Pe masura ce numarul oamenilor a crescut, acestia au inceput sa taie copacii, astfel ca, in jurul anului 1600, nu mai exista niciun copac si, implicit, niciun animal care sa traiasca pe insula. Drept urmare, numarul oamenilor a inceput sa scada cu repeziciune. Numerosi oameni de stiinta, printre care australianul Frank Fenner si omologul sau american, Jared Diamond, sustin ca Terra va avea aceeasi soarta, si asta daca, printr-un miracol, defrisarile vor fi stopate in totalitate iar atentia omenirii se va indrepta total asupra protejarii mediului.

Sursa: DailyGalaxy

CITESTE SI: