Prima pagină D:News

Terra are forma unui dovleac

Redactia Descopera.ro | 06.29.2010 | ● Vizualizări: 105
Terra are forma unui dovleac     Terra, spatiu, ESA, clima, satelit + zoom
Galerie foto (1)

Terra nu are forma sferica, cum ne-au invatisat-o pana acum imaginile din spatiu, ci seamana cu un “dovleac”; unul alungit si deformat de mii de protuberante, potrivit celor mai precise masuratori ale campului gravitational obtinute pana acum, furnizate de satelitul european Goce.

La putin dupa un an de la lansare, survenita in luna martie 2009, Goce (Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer), a furnizat primele date. Prezentate astazi la Bergen, in Norvegia, in cadrul primei conferinte pe tema programului "Living Planet" al Agentiei Spatiale Europene (ESA), ele vor permite cunoasterea mai buna a circulatiei curentilor oceanici care regleaza clima la nivel global. Tot astazi, in cadrul conferintei din Norvegia, au fost prezentate si rezultatele obtinute de alti doi sateliti lansati de ESA: Smos (Soil Moisture and Ocean Salinity), care masoara salinitatea oceanelor si furnizeaza noi informatii cu privire la circulatia curentilor, si Cryosat, "misiunea gheturilor", lansata in luna aprilie a anului trecut, care a furnizat deja primele masuratori ale banchizei din Antarctica si Arctica.

"De la Goce primim informatii bune cu privire la ceea ce definim drept punctele cruciale ale sistemului climatic si acesta este de-abia inceputul", a comentat responsabilul stiintific al misiunii, Reiner Rummel, de la Universitatea Tehnica din Munchen, Germania.


Sursa: ANSA

CITESTE SI:

Tag-uri: Terra | spatiu | ESA | clima | satelit