Prima pagină D:News

Vesti bune pentru vulturii din India

Redactia Descopera.ro | 06.30.2010 | ● Vizualizări: 57
Vesti bune pentru vulturii din India     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Un numar de trei specii de vulturi foarte rare din India vor fi salvate de la extinctie, multumita unui ambitios si inspirat program de crestere in captivitate, care s-a dovedit un adevarat succes al conservatorilor si ecologistilor indieni.

Majoritatea vulturilor crescuti in captivitate si reintrodusi in mediul lor natural au fost eliberati in statele indiene Haryana si Bengalul de Vest. Dintre cei 10 tineri vulturi pusi in libertate, 4 apartin speciei vulturului oriental cu spate alb, o specie aflata pe cale de disparitie.

Pasarile au fost crescute in cadrul unui parteneriat dintre mai multe grupuri ecologiste indiene si britanice, dintre care fac parte BirdLife International, Bombay Natural Histroy Society, RSPB si Zoological Society of London.
Ornitologii sustin, pe baza datelor de teren, ca nu mai putin de 4 dintre cele 5 specii de vulturi mari din India sunt periclitate, deoarece pasarile se hranesc cu cadavrele vitelor care au fost otravite cu diclofenac, o substanta extrem de toxica.

Vulturii care se hranesc din cadavrele otravite mor in urma instalarii blocajului renal sau, in cazurile mai norocoase, scapa cu viata, dar raman sterili.
Acum cativa ani, 3 dintre cele mai des intalnite specii de vulturi din India aveau populatii care depaseau 10 milioane de exemplare; astazi mai supravietuiesc doar 60 000.

Sursa: BBC News

CITESTE SI: