Prima pagină D:News

Arta din microbi-Astazi intra la rampa E. coli (FOTO)

Redactia Descopera.ro | 07.07.2010 | ● Vizualizări: 235
Arta din microbi-Astazi intra la rampa E. coli (FOTO)     microbi, bacterii, escherichia coli, adn, charles darwin, arta, archaepteryx, esculap, frigider, penicilina + zoom
Galerie foto (5)

Aveti cumva uitate prin frigider vreo jumatate de lamaie sau macar o bucatica de branza uitate de timp? In acest caz, sunteti pe cale sa creati adevarate opere de arta revolutionare. Cel putin asa s-a gandit si pus in practica un grup de cercetatori canadieni care a deschis noi orizonturi in ceea ce astazi a fost etichetata drept arta microbiana.Rezultatele sunt deopotriva magnifice si originale!

Pentru realizarea "operelor de arta microbiana", cercetatorii s-au folosit pentru inceput doar de culturi bacteriene de Escherichia coli, una dintre cele mai des intalnite si toxice bacterii din mediul ambiant. Cu ajutorul unei pensule miniaturale captusita cu bacterii, oamenii de stiinta au creat diferite motive pe lamele circulare al caror diametru nu depasea 2 centimetri.

"Picturile" erau apoi introduse intr-un incubator special, astfel incat culturile microbiene "infloreau" la propriu pe modelul trasat dinainte de catre cercetatori.

Arta microbiana a fost readusa in actualitate de catre Dr. Ryan Gregory din cadrul Universitatii Guelph din Canada. Dr. Gregory declara ca a fost inspirat de evolutia biodiversitatii, dupa care s-a gandit sa inaugureze o expozitie in care sa prezinte creatiile sale.

Prima forma de arta microbiana a aparut acum mai bine de 100 ani, autorul fiind chiar descoperitorul penicilinei, biologul si farmacologul scotian Alexander Fleming.
Creatiile cercetatorilor canadieni includ un model al celebrei nave HMS Beagle, cu care a calatorit Charles Darwin, cativa elefanti, pasarea straveche Archaeopteryx, modelul ADN-ului si sarpele lui Esculap.

Sursa: Daily Mail


CITESTE SI: