Prima pagină D:News

Climategate, verdictul final: cercetatorii britanici nu sunt vinovati

Redactia Descopera.ro | 07.08.2010 | ● Vizualizări: 87
Climategate, verdictul final: cercetatorii britanici nu sunt vinovati     clima, ancheta, schimbari climatice, conspiratie + zoom
Galerie foto (1)

Potrivit unei anchete independente, condusa de fostul functionar public britanic Sir Muir Russel, cercetatorii de la Universitatea East Anglia nu au manipulat datele pentru a accentua panica legata de schimbarile climatice.

Scandalul Climategate a explodat in 2009, cand sute de mailuri ale climatologilor de la Universitatea East Anglia (UEA), interceptate de niste hakeri, au aparut in presa britanica, la doar cateva zile dupa summit-ul ONU pe tema climei, desfasurat la Copenhaga. Atunci, continutul mailurilor i-a facut pe multi dintre asa-numitii "negationisti" ai schimbarilor climatice sa considere ca cercetatorii de la East Anglia ar fi pus la cale o adevarata conspiratie pentru a manipula datele, in scopul de a exacerba aceasta problema si a induce o stare de panica.

Acum insa, raportul intocmit de comisia de ancheta, publicat la capatul unor cercetari care au durat sapte luni, demonteaza teoria acuzarii, demonstrand ca din analiza celor peste o mie de e-mailuri incriminate nu a reiesit nicio proba in masura sa puna la indoiala "onestitatea" si "rigoarea" oamenilor de stiinta.

Totusi, in document se arata ca, pe parcursul anchetei, climatologii britanici nu au data dovada de "un nivel de transparenta corespunzator"; in orice caz, a clarificat Sir Russel, "teoria ca Departamentul de Cercetari climatice ar avea ceva de ascuns nu sta in picioare".


Sursa: La Repubblica

CITESTE SI: