Prima pagină D:News

Fotbalul prin ochii stiintei

Redactia Descopera.ro | 07.08.2010 | ● Vizualizări: 253
Fotbalul prin ochii stiintei     FIFA 2010, fotbal, Africa de Sud, stiinta fotbalului, balon, minge, traiectorie, fizica, formule, fortele naturii + zoom
Galerie foto (1)

In timp ce Cupa Mondiala FIFA 2010 pune pe jar o planeta intreaga, un om de stiinta american ii ajuta pe fanii impatimiti ai fotbalului sa inteleaga acest sport si din punct de vedere stiintific.

Intr-un articol, publicat in numarul din aceasta luna al revistei "Fizica Astazi", cercetatorul John Eric Goff explica felul in care cei mai buni jucatori ai lumii pot determina balonul de fotbal sa faca lucruri care par a sfida legile fizicii.

Lucrarea lui Goff se concentreaza pe schimbarea de forma a mingiei si pe felul in care duritatea suprafetei sale si fortele aeriene asimetrice contribuie la traiectoria pe care aceasta o ia odata ce paraseste piciorul fotbalistului.

Analiza cercetatorului conduce la intelegerea modului cum denstitatea redusa a aerului in cazul partidelor disputate la altitudini mai mari - asemenea celor din Africa de Sud - isi pot spune cuvantul in unele dintre miscarile uluitoare ale balonului, deja observate in cateva dintre meciurile acestui an. "Mingea se misca un pic mai repede decat sunt obisnuiti unii jucatori sa se miste", declara Goff, profesor de fizica la Colegiul Lynchburg din Virginia si expert in stiinta sporturilor.

Pe terenurile competitionale din toata lumea, manevrele si traiectoriile mingilor se comporta potrivit unor fomule complicate, spune cercetatorul, dar acestea pot fi explicate in termeni pe care privitorul cu pregatire medie le poate intelege cu usurinta. Iar rezultatele unor jocuri miraculoase pot fi explicate, pur si simplu, in termeni de fizica elementara.

Surasa: Phenomenica

DESCOPERA lumea in care traiesti!

CITESTE SI: