Prima pagină D:News

Fibrele care “canta”

Redactia Descopera.ro | 07.16.2010 | ● Vizualizări: 38
Fibrele care “canta”     fibre, electric, plastic, sunete + zoom
Galerie foto (1)

Senzori biologici pentru masurarea fluxului sanguin si haine care functioneaza ca niste microfoane. Acestea sunt unele dintre posibilele aplicatii ale fibrelor “acustice”, fibre de ultima generatie, capabile sa produca si sa difuzeze sunete.

Fibrele au fost dezvoltate de echipa condusa la Yoel Fink de la laboratorul de cercetare electronica din cadrul Massachusetts Institute of Technology din Boston (Statele Unite). De forma plata sau circulara, acestea sunt capabile sa converteasca unde sonore in semnale electrice si viceversa. "Secretul" acestei tehnologii rezida intr-un tip de plastic cu proprietati electrice, continand grafit, si in realizarea de fibre asimetrice. Mai exact, Fink si colegii sai au modelat materialul plastic servindu-se de campuri electrice puternice, astfel incat ionii de fluor - incarcati negativ - sa fie dispusi de-o parte, iar cei de hidrogen, cu incarcatura pozitiva, de cealalta.

Prin intermediul acestei separari a sarcinilor electrice, plasticul castiga anumite caracteristici, cunoscute sub numele de proprietati piezo-electrice, care-i permit fibrei sa-si modifice forma in prezenta impulsurilor electrice si viceversa. "Se pot cu adevarat auzi sunetele produse de aceste fibre. Ajunge sa le conectezi la o priza electrica pentru a le auzi vibrand. Apropiind urechea de ele poti auzi cum emit note si sunete diferite", a precizat cercetatoarea Noémie Chocat.

Sursa: Galileo

CITESTE SI:

Tag-uri: fibre | electric | plastic | sunete