Prima pagină D:News

Secretul din sangele cartitelor

Redactia Descopera.ro | 07.21.2010 | ● Vizualizări: 456
Secretul din sangele cartitelor     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Cercetatorii au fost multa vreme intrigati de modul in care cartitele reusesc sa supravietuiasca in tunelurile sapate in pamant, tuneluri neventilate, unde aerul nu contine o cantitate de oxigen suficienta pentru viata. Studiind in detaliu organismul cartitelor, cercetatorii canandieni din cadrul Universitatii Manitoba au descoperit ca micile animale simpatice din subteran s-au adaptat genetic la aceste probleme.

Secretul supravietuirii cartitei in galeriile neaerisite rezida in capacitatea globulelor rosii din sangele mamiferului insectivor de a elimina surplusul de dioxid de carbon.
Cu alte cuvinte, hemoglobina din sangele cartitelor transporta dioxid de carbon spre plamani si oxigen in restul organismului.

"Cartitele sunt, in mod normal, expuse unui mediu ambiant unde exista putin oxigen in aer, alaturi de valori foarte mari ale dioxidului de carbon. In plus, actul saparii si scormonirii pamantului este dificil in sine, peste acest act se suprapune si faptul ca toate cartitele sunt obligate sa inspire inapoi propriul aer expirat, care este deja suprasaturat cu dioxid de carbon. Am descoperit cu stupoare ca o specie de cartita detine in propriul sange un gen de hemoglobina modificata care poate prelucra cantitati incredibile de dioxid de carbon", declara dr. Kevin Campbell, conducatorul echipei de specialisti canadieni. Cercetatorii sustin ca descoperirea lor poate duce, in viitor, la crearea, in conditii de laborator, a unui sange uman artificial cu proprietati asemanatoare.

Sursa: DailyMail

CITESTE SI: