Prima pagină D:News

Computerul poate descifra limbajele stravechi?

07.25.2010 | ● Vizualizări: 210
Computerul poate descifra limbajele stravechi?     tehnologie, IT, lingvistica, ugaritica, limba, limbaj, computer, calculator, program, alfabet, etrusc + zoom
Galerie foto (1)

Cu ajutorul unui program de computer, informaticienii de la MIT au reusit sa desluseasca intelesul unui text datand din vremurile biblice, scris intr-o limba astazi disparuta.

Textul, incizat pe o placa de argila, era redactat in limbaugaritica, utilizata in jurul anului 1200 i. Hr. in vestul Siriei;alfabetul acestei limbi consta intr-o serie de puncte si liniicurbe.

Inscriptii in aceasta limba au fost descoperite incepand dinanii 1920, cu prilejul sapaturilor in orasul-port Ugarit. Abia in1932, lingvistii au reusit sa descifreze ugaritica, obtinandinformatii pretioase despre textele biblice si culturaisraelita.

Pentru a sti daca inteligenta artificiala ar putea fi de folos inacest domeniu, o echipa de specialisti de la MassachusettsInstitute of Technology (MIT), SUA, condusa de Regina Barzilay, acreat un program care a reusit descifrarea in cateva ore.Comparand frecventa simbolurilor si a cuvintelor limbiiugaritice cu cea dintr-o limba cunoscuta si inrudita - in cazul defata, ebraica - programul a stabilit conexiuni intre litere sicuvinte si a identificat corect, in 60% din cazuri, cuvintele curadacini comune din cele doua limbi.

In domeniul descifrarii limbilor moarte, savantii au tendinatade a respinge ajutorul computerelor, considerand ca acestea nu auintuitia necesara. Experimentul de la MIT dovedeste insa ca sicomputerele pot contribui la succesul dificilei misiuni.

In lunile urmatoare, informaticienii de la MIT vor incerca saafle daca programul poate fi utilizat pentru a deslusi limbile vechi, carora nu li se cunosc inrudiricu limbile moderne si care, din aceasta cauza, au ramas, in maremasura, neintelese, asa cum cazul limbii etrusce.

Specialistii cred ca sarcina ar putea fi rezolvata princomparararea, de catre calculator, a limbii "misterioase" cu unnumar mare de limbi cunoscute, in cautarea eventualelorsimilitudini.

Sursa: FOXNews

CITESTE SI: