Prima pagină D:News

Destin valah in geografii emotionale

Redactia Descopera.ro | 07.27.2010 | ● Vizualizări: 91
Destin valah in geografii emotionale     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Fundatia Calea Victoriei va invita, in 29 iulie, la o intalnire cu istoricul Adrian Majuru.

Aceasta este povestea unui undergound social nascut odata cu Romania moderna. Este povestea a ceea ce nu functioneaza in societatea romaneasca de azi cum ar trebui. Este povestea nespusa a unei tari care s-a nascut si s-a dezvoltat in salturi, lasand in urma acestei expandari sociale si culturale, goluri de comportament si de mentalitate, transpuse in fapte, atitudini si decizii finale, si aflate de peste 200 de ani intr-o dezarmanta continuitate istorica.

Aici se afla impostura intelectuala, lacomia functionarului, ipocrizia oricarui sef aflat pe o frantura de putere temporara, dispretul mascat pe care "cei cu spate" il afiseaza fata de autenticele valori sociale si culturale. Este povestea omului diferit de omul care este si drama celui dintai in fata unui destin aparent potrivnic. Este povestea celor care au uitat de unde au plecat si nu mai stiu sa se intoarca acolo unde le este locul. Si in aceasta cautare, a orbului care a nimerit Braila, se erijeaza in false elite, dezvoltand anomalii tumorale precum nepotismul si clientelismul, pe cateva generatii. Vor fi aduse in fata publicului, foarte posibil pentru prima oara, litografii si imagini, cele mai vechi din vremea lui Cuza, despre tarele societatii romanesti de azi, dar care, desi au vazut lumina zilei in vremuri medievale, au supravietuit modernitatii pentru ca acesteia nu i-a reusit proiectul de salubrizare morala a tuturor palierelor sociale.

De aici "succesurile" omului care este deasupra noastra mereu iar noi, cei multi si putini in acelasi timp, ne aflam sub aceleasi vremuri amintite cindva de un cronicar al carui sfarsit tragic este adesea trecut sub tacere.

Data: 29 iulie, 19:00
Taxa: 30 ron - adulti /25 ron - elevi, studenti
Loc: fundatie
Inscriere la - contact@victoriei.ro