Prima pagină D:News

Asezare veche de 7000 de ani descoperita in Bulgaria

Redactia Descopera.ro | 07.29.2010 | ● Vizualizări: 63
Asezare veche de 7000 de ani descoperita in Bulgaria     arheologie, bulgaria, sat, trac, fortificatie, aristocratie + zoom
Galerie foto (1)

O asezare cu o vechime de cel putin 7000 de ani a fost descoperita in apropiere de satul Ivanovo, din estul Bulgariei, a anuntat cotidianul online SofiaEcho, preluand o informatie difuzata la postul national bulgar de televiziune (BNT).

Satul, care se intinde pe o suprafata de 900 de metri patrati, este situat intre doua rauri, la poalele unui deal, o veritabila fortareata naturala care, pe deasupra, prezinta urme ale unor ziduri de aparare neobisnuite. "Forma fortificatiilor artificiale nu este nici ovala, nici circulara, asa cum ar fi fost normal in acea perioada, ci octogonala. Ca o masura in plus, satul era inconjurat si de santuri de aparare", a declarat Svetlana Venelinova, liderul echipei de arheologi bulgari.

"Am fost surprinsi sa descoperim o mare cantitate de lemn in case, ceea ce denota faptul ca, inca din acele vremuri, oamenii cunosteau tehnicile de hidroizolatie si construiau podele din lemn", a adaugat aceeasi Svetlana Venelinova.

Casele erau orientate, in totalitatea lor, catre sud, si cele mai multe dintre ele aveau doua etaje, ceea ce denota prezenta unei aristocratii. De asemenea, artefactele scoase la lumina sugereaza faptul ca asezarea era una destinata persoanelor cu un stat social important.

Sursa: SofiaEcho

CITESTE SI: