Prima pagină D:News

Gorilele joaca leapsa (VIDEO)

Redactia Descopera.ro | 07.29.2010 | ● Vizualizări: 73
Gorilele joaca leapsa     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Un uimitor studiu de ultima ora, realizat de o echipa de cercetatori din Germania, arata ca gorilele joaca leapsa, precum copiii din intreaga lume.

O inregistrare video data recent publicitatii dezvaluie foarte clar cum primatele se distreaza jucand leapsa. Un pui de gorila in varsta de 7 ani isi prinde prietenul neatent si il loveste pe spate, apoi o ia la goana. Celalalt pui il urmareste pe primul pana cand il prinde si-l loveste in joaca, iar apoi o ia la fuga - si tot asa. Materialul video a fost filmat ca parte a unui studiu prin care oamenii de stiinta doreau sa descopere cum se comporta gorilele in situatii sociale tensionate.

Echipa de biologi de la Universitatea din Portsmouth, Anglia, a studiat, din 2003 pana la inceputul acestui an, 21 de grupuri de gorile, din 6 colonii care traiesc in 5 gradini zoologice din Europa. La absolut toate grupurile, cercetatorii au descoperit ca puii de gorila joaca leapsa. Rezultatele studiului mai arata cum gorilele se folosesc de aceasta joaca pentru a invata ceea ce este acceptat social de catre masculii puternici si batranii coloniei si ce nu. Spre exemplu, cand jocul de leapsa a inceput cu o lovitura usoara, prieteneasca, gorilele s-au jucat ore in sir in pace, in vreme ce daca cel care a initiat jocul a lovit puternic, in scurt timp s-a ajuns la incaierari si lupte.

« Asta este ceea ce sociologii numesc joc de rol, role-playing, un comportament foarte raspandit in randul copiilor, care isi asuma prin joc situatii si comportamente de adult.

Crezi ca stii totul despre maimute? Citeste aici 30 de lucruri pe care nu le stiai despre maimute!

DESCOPERA LUMEA IN CARE TRAIESTI!