Prima pagină D:News

Rivalul “clasic” al lui T-rex nu a existat niciodata?

Redactia Descopera.ro | 08.03.2010 | ● Vizualizări: 486
Rivalul “clasic” al lui T-rex nu a existat niciodata?     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Triceratops, sau dinozaurul cu coarne de rinocer, a facut parte alaturi de Brotozaur si de Tyrannosaurus rex, din triada favorita de dinozauri din copilaria fiecaruia. Totusi, cercetatorii americani vin cu o concluzie socanta: celebrul Triceratops nu a existat niciodata, ci a fost, de fapt, un exemplar juvenil apartinand altei specii de dinozaur erbivor.

Noile studii efectuate de paleontologii John Scannella si Jack Horner din cadrul Museum of Rockies din Bozeman, Montana, scot la iveala o ipoteza uluitoare: anume aceea ca exemplarele de Triceratops nu apratineau unei specii disticnte, ci erau de fapt, indivizii tineri ai speciei Torosaurus.

Analiza comparativa a craniilor a dus la concluzia ca ambii dinozauri aveau trei coarne, situate insa in unghiuri diferite. Torosaurus avea un scut osos la gat mai subtite si neted, prevazut cu doua gauri. Cercetatorii sustin ca infatisarea lui Triceratops se schimba odata cu inaintarea in varsta, la maturitate acest dinozaur fiind, de fapt, un Torosaurus, coarnele sale frontale transformandu-se in scutul format din coarne orientate spre spate, caracterisit lui Torosaurus.

Cercetatorii au studiat comparativ un numar de 9 cranii apartinand ambelor tipuri de dinozauri. Descoperirea infirma teoriile anterioare care sustineau ca scutul osos al lui Triceratops era folosit drept arma de aparate, rolul sau initial fiind acela de a semnala ca este un exemplar care inca nu a atins maturitatea.

Acesta nu este primul caz de acest gen din istoria Paleontologiei. In anul 1903, s-a demonstrat ca Brontozaurul era, de fapt, un juvenil al speciei Apatosaurus, o specie recent descoperita in acele vremuri.

Sursa: DailyMail

CITESTE SI: