Prima pagină D:News

Nao, robotul care se emotioneaza ca un copil

Redactia Descopera.ro | 08.10.2010 | ● Vizualizări: 123
Nao, robotul care se emotioneaza ca un copil     robot, emotie, stimul + zoom
Galerie foto (1)

Nu este personajul unui film SF, ci realitate, ultima frontiera a tehnologiei: un robot creat de cercetatorii de la Universitatea Hertfordshire, Marea Britanie, este capabil sa stabileasca legaturi emotionale cu oamenii din jur, si poate fi chiar inzestrat cu mai multe personalitati, in functie de felul cum este programat.

Tehnicienii din cadrul departamentului de robotica al Universitatii Hertfordshire l-au creat pe Nao, primul robot sensibil, capabil sa se sperie, sa se intristeze sau sa se bucure, ca reactie la stimulii primiti de la persoanele din jurul lui. "Nao isi exprima emotiile prin gesturi si miscari ale corpului, in locul expresiilor faciale sau verbale", a declarat pentru The Guardian, Lola Canamero, sefa echipei de cercetare.

Nao a fost inzestrat de programatori cu capacitatile emotionale ale unui copil de un an. Reactioneaza la zambetele celor din jur si la mangaieri, si isi manifesta multumirea, dar mai ales, reuseste sa stabileasca legaturi cu acestia, memorizand chipul persoanelor care interactioneaza cu el si modul in care acestia s-au comportat in trecut. Aceste capacitati, alaturi de cea de a distinge intre bine si rau (reguli invatate explorand mediul in care se afla) ii permit robotelului sa determine cum trebuie sa reactioneze la stimulii externi.

Sursa: Corriere della Sera

Participa la ultima etapa a concursului Stephen King - Un univers horror

Urmareste serialul video DESCOPERA DAVINCI LEARNING!

*

DESCOPERA LUMEA IN CARE TRAIESTI!

CITESTE SI:

Tag-uri: robot | emotie | stimul