Prima pagină D:News

O noua teorie despre disparitia mamutilor

Redactia Descopera.ro | 08.18.2010 | ● Vizualizări: 185
O noua teorie despre disparitia mamutilor     paleontologie, mamut, incalzire globala, padure, campie, iarba, hrana, extinctie + zoom
Galerie foto (1)

Multa vreme, s-a considerat ca mamutii lanosi au disparut ca urmare a vanarii lor excesive de catre oamenii preistorici. Insa o noua ipoteza aduce in prim-plan incalzirea globala care a avut loc acum 21.000 ani si care a lasat mamutii fara hrana.

Perioada respectiva a fost caracterizata de o crestere a temperaturilor si a umiditatii, ceea ce a dus la extinderea padurilor in detrimentul campiilor - "furnizoare" de plante ierboase care constituiau hrana uriaselor erbivore.

Cercetatori de la Universitatea Durham, Muzeul de Istorie Naturala, Universitatea Bristol - toate din Marea Britanie - si Universitatea Lund din Suedia au simulat, cu ajutorul unui program de computer, efectul incalzirii globale asupra vegetatiei la sfarsitul ultimei ere glaciare.

Ei au ajuns la concluzia ca raspandirea arborilor si reducerea pasunilor au dus la extinctia mamutilor si au avertizat ca un fenomen asemanator s-ar putea petrece in vremurile noastre: actuala incalzire globala ar putea modifica habitatele unor specii precum elefantii si rinocerii, antrenand disparitia acestora.

Sursa: Sky News

DESCOPERA LUMEA IN CARE TRAIESTI!

CITESTE SI: