Prima pagină D:News

Roata care-ti face bicicleta electrica si vorbeste cu iPhone-ul

Redactia Descopera.ro | 08.20.2010 | ● Vizualizări: 931
Roata care-ti face bicicleta electrica si vorbeste cu iPhone-ul     bicicleta, bicicleta electrica, ecologie, poluare, copenhaga, tehnologie + zoom
Galerie foto (2)

Cercetatorii de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) au inventat o roata care transforma o bicicleta obisnuita intr-un hibrid propulsat electric.

Denumita « Roata Copenhaga », inventia este alcatuita dintr-un motor de mici dimensiuni ascuns in butuc, care are rolul de a le oferi biciclistilor mai multi cai-putere pentru urcusul pe dealuri sau pentru distante lungi. Proiectata astfel incat sa poata fi instalata cu usurinta pe orice bicicleta, « Roata Copenhaga » foloseste si o aplicatie de iPhone cu care comunica pentru a furniza date in timp real vizavi de distanta parcursa, caloriile consumate si alti indicatori de sanatate ai mersului pe bicicleta - toate acestea putand fi impartasite cu prietenii care poseda dispozitive similare.

Roata Copenhaga este diferita de celelalte inventii asemanatoare prin dimensiunile foarte mici ale dispozitivului - practic totul incape in butuc. Roata inmagazineaza energia consumata atunci cand biciclistul pedaleaza in linie dreapta sau cand franeaza, si o foloseste pentru momentele mai dificile ale mersului pe bicicleta. Butucul mai contine un senzor care monitorizeaza zgomotul, poluarea, umiditatea din aer si temperatura.

Cercetatorii americani de la MIT au creat acest dispozitiv la comanda primarului Copenhagai (capitala Danemarcei), Ritt Bjerregaard, care spera ca, pana in 2025, orasul pe care-l administreaza sa devina prima metropola din lume care sa nu mai polueze cu carbon. Acest deziderat se realizeaza deja prin ample programe de informare si compensatii al caror scop este sa determine peste 50% din populatia capitalei daneze sa foloseasca bicicleta zi de zi, ca principal mijloc de transport. « Roata Copenhaga » va intra pe piata in iunie 2011 si va costa 470 de euro / bucata - un pret mediu spre mic pentru veniturile danezilor.

DESCOPERA LUMEA IN CARE TRAIESTI!