Prima pagină D:News

Cei saraci sunt mai generosi decat bogatii

Redactia Descopera.ro | 08.24.2010 | ● Vizualizări: 426
Cei saraci sunt mai generosi decat bogatii     saraci, bogati, generozitate, psihologie, incredere + zoom
Galerie foto (1)

Intr-un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Berkeley, Statele Unite, se arata ca sunt mult mai dispusi sa faca opere de binefacere oamenii saraci, deoarece acestia au mai multa incredere in cei din jur, in timp ce bogatii sunt mai suspiciosi.

Ceea ce probabil nu toata lumea stie este ca, in Statele Unite, chiar si oamenii saraci fac multe donatii organizatiilor de binefacere, non-profit. Iar cercetatorii de la Universitatea Berkeley au demonstrat de-a dreptul ca acest tip de generozitate este o valoare care le apartine mai mult lor decat miliardarilor.

Explicatia acestui fapt, au comentat oamenii de stiinta intr-un articol aparut in "Journal of Personality and Social Psychology", este ca cei care au putine lucruri materiale de pierdut au mai multa incredere in cei din jur, iar increderea reprezinta un element indispensabil cand vine vorba despre a da unor necunoscuti din economiile proprii.

Potrivit cercetatorilor americani, increderea in aproape si generozitatea sunt valori direct proportionale: cine poseda una dintre ele, o detine si pe cealalta, independent de statutul social, gene si cultura din care provine.

Cercetatorul Paul Piff, unul dintre cei mai mari experti americani in psihologie sociala, a supus 115 voluntari unui asa-numit "trust game" (joc al increderii), unul dintre testele principale ale teoriei jocurilor, demonstrand ca tocmai cei mai nevoiasi sunt cei mai dispusi sa riste pentru a ajuta din punct de vedere economic o alta persoana; chiar necunoscand-o si nestiind cum se vor folosi banii respectivi. Celor saraci le lipseste frica - tipica celor bogati - ca vor pierde totul si vor fi inselati, au conchis oamenii de stiinta.

Sursa: La Repubblica

CITESTE SI: