Prima pagină D:News

Oboseala cronica ar putea fi provocata de un virus

08.26.2010 | ● Vizualizări: 917
Oboseala cronica ar putea fi provocata de un virus     oboseala, sindrom, virus, sistem imunitar, infectie + zoom
Galerie foto (1)

De multa vreme se suspecta ca sindromul oboselii cronice ar putea avea cauze virale. In primavara acestui an, revista Science a publicat un studiu care corela acest sindrom cu un tip de retrovirusuri numite XMRV (corelate la randul lor cu leucemia murina), dar alte patru studii nu au reusit sa confirme ipoteza. Acum insa, un nou studiu demonstreaza o legatura intre boala si alte retrovirusuri din aceeasi clasa, numite MRV.

Mai in detaliu, cercetatorii de la Harvard Medical School dinBoston, de la National Institutes of Health si FDA, Agentia pentruControlul Medicamentelor din Statele Unite, au detectat secventegenetice de MRV in sangele a 32 de pacienti afectati de obosealacronica, din 37 analizati si doar la 3 din 44 subiecti sanatosi. Nus-au gasit insa urme de XMRV. "Aceasta clasa de retrovirusuri vadeveni o piesa importanta a puzzle-ului", a comentat Leonard Jasonde la De Paul University din Chicago, un expert in aceasta boala.Si este cu adevarat vorba de un puzzle, intrucat sindromul oboseliicronice este o boala ale carui cauze nu se cunosc si care nu-sigaseste confirmari in testele diagnostice, in pofida faptului capacientii prezinta semne ale unor anomalii imunologice, neurologicesi endocrinologice.

Sindromul, asa cum a fost el definit de Centers for DiseasesControl din Atlanta in 1994, este caracterizat de oboseala (caredureaza mai mult de 6 luni si nu se diminueaza prin odihna)asociata la patru sau mai multe simptome, printre care dereglariale memoriei, dureri musculare, durere de cap, durere la nivelulnodurilor limfatice, faringita.

Gasirea unei cauze ar insemna si studiul unor noi tratamente, iarimplicarea retrovirusurilor ar putea duce lapunerea la punct a unor terapii anti-retrovirale, de genul celorutilizate in combaterea virusului HIV, prescrise deja de uniimedici.

Totusi, nu exista deocamdata o dovada incontestabila caretrovirusurile pot determina sindromul oboselii cronice: infectiaar putea fi consecinta unui sistem imunitar slabit, precizeazaexpertii.
Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI;