Prima pagină D:News

Ursii de pestera – “evacuati” de oameni?

08.30.2010 | ● Vizualizări: 272
Ursii de pestera – “evacuati” de oameni?     genetica, paleontologie, urs, pestera, glaciatiune, ADN + zoom
Galerie foto (1)

Disparitia ursilor de pestera, in timpul ultimei glaciatiuni, s-a datorat competitiei cu oamenii, care le-au “ocupat abuziv” adaposturile, sugereaza un studiu genetic realizat la Institutul Max Plank din Germania.

Studiind ADN-ul extras din schelete de urs de pestera, cercetatorii au constatat caspecia a disparut in urma cu 24.000 de ani, dar populatiile auinceput sa scada in urma cu cca. 50.000 de ani, simultan cucresterea populatiei umane in aceleasi zone. In schimb, populatiilede urs brun nu au suferit schimbarisemnificative.

Pentru a explica fenomenul, cercetatorii au propus ipoteza uneicompetitii pentru "locuinte": ursii de pestera erau dependenti deaceste adaposturi pentru a rezista in timpul iernilor foarte greledin perioada glaciara, in timp de ursii bruni foloseau alte tipuride adaposturi - barloguri de dimensiuni mai mici, scobite inpamant. Pesterile erau insa vitale si pentru oameni, mai ales intimpul glaciatiunii, iar oamenii, ocupand grotele, aulasat ursii de pestera fara adapost.

Alti specialisti insa, precum dr. Danielle Schreve de laUniversitatea din Londra, resping aceasta ipoteza, sustinand ca, inaceeasi perioada, existau si alte animale legate de mediulcavernicol - leii de pestera, hienele - si care nu au suferit undeclin concomitent. Ursii de pestera ar fi disparut, mai degraba,din cauza schimbarilor climatice: dependenti in foarte mare masurade plante, pentru a se hrani, au avut de suferit mai mult in timpulperioadei glaciare decat ursii bruni, omnivori. Soarta lor era,asadar, deja pecetluita, iar competitia cu oamenii, pentru pesteri,ar fi fost doar lovitura de gratie.Sursa: BBC

CITESTE SI: