Prima pagină D:News

Calmarii uriasi mancatori de oameni devin o amenintare serioasa

Redactia Descopera.ro | 08.31.2010 | ● Vizualizări: 2384
Calmarii uriasi mancatori de oameni devin un pericol real     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Monstrii marini ucigasi s-au trezit din adancuri pentru a decima cele mai populate teritorii ale pestilor. Calmarii uriasi agresivi devoreaza, insa, nu doar cantitati uriase de pesti, dar au inceput sa atace chiar si oamenii.

Doi pescari din Mexic au fost recent trasi in apa din barcile lor de aceste animale si mestecati atat de rau incat trupurile nu le-au mai putut fi recunoscute nici macar de propriile familii. Nu e de mirare, deci, denumirea de "diavoli rosii" a calmarilor uriasi.

Aceste animale sunt, in special, obiectul legendelor. Totusi, pentru pescarii si biologii marini care se avanta la mii de kilometri distanta de uscat, intre Chile si Alaska, mitul a devenit realitate.

Inca din 2002, calmarii uriasi Humboldt, numiti astfel dupa un explorator german din secolul XVIII, si-au intins tentaculele spre epuizarea rezervelor de pesti prin migrarea din traditionalele teritorii tropicale de vanatoare catre Mexic, anuntandu-se deja vasta lor raspandire in Pacific.

Vanand in grupuri de cate 1.000 de exemplare, calmarii uriasi sunt si mai rapizi si mai inteligenti decat pestii. Oamenii de stiinta cred ca ei isi coordoneaza atacurile comunicand prin folosirea pigmentilor. Se considera, de asemenea, ca o singura femela de calmar urias poate depune pana la 30 de milioane de oua, fiecare capabil sa devina o uriasa masina de ucis.

Biologii marini folosesc costume din zale pentru a se proteja de creaturile ce pot masura pana la 13 metri in lungime si cantari pana la 275 de kilograme, avand in dotare doua tentacule de atac, prevazute cu peste 40.000 de dinti de temut. Creaturile mai au, in plus, alte opt "picioare" pentru inot si pot atinge viteze de peste 25 km/h.

Calmarii uriasi sunt considerati drept cei mai oportunisti pradatori ai planetei, care mananca tot ce le sta in cale. Un singur exemplar poate consuma pana la 12 tone de pesti in decursul a doi ani. Impactul asupra mediului ar fi urias daca un asemenea ritm s-ar mentine ani la rand. Expertii cred ca deplasarea calmarilor uriasi se datoreaza incalzirii apelor din pricina schimbarilor climatice. Amenintarea este reala in ce priveste atat pescuitul cat si ecosistemele marine.

Sursa: Express

Descopera lumea in care traiesti:

CITESTE SI: