Prima pagină D:News

Cea mai spectaculoasa lovitura libera din toate timpurile

Redactia Descopera.ro | 09.02.2010 | ● Vizualizări: 365
Cea mai spectaculoasa lovitura libera din toate timpurile     roberto carlos, fotbal, brazilia, franta, lovitura libera, incredibil, cea mai mare lovitura libera + zoom
Galerie foto (2)

Roberto Carlos nu a avut noroc! Este vorba despre stiinta. Magnifica lovitura libera a jucatorului brazilian de fotbal Roberto Carlos, din 1997, executata impotriva Frantei, in cadrul Tournoi de France, a avut o traiectorie curbata atat de brusca incat portarul nationalei Frantei de atunci, Fabian Barthez, a ramas stana de piatra, neavand timp sa reactioneze.

La vremea cu pricina, comentatorii sportivi au recunoscut ca aceasta este cea mai spectaculoasa lovitura libera din toate timpurile, insa, in acelasi timp, au declarat ca Roberto Carlos a avut doar mult noroc. Astazi, un studiu publicat de o echipa de cercetatori francezi in prestigiosul New Journal of Physics vine sa contrazica parerea cronicarilor sportivi: Roberto Carlos nu a avut noroc, ci a executat perfect!

Oamenii de stiinta francezi au recreat pe calculator lovitura libera a lui Carlos si au dezvoltat o ecuatie pentru a o explica. Pe baza acestei ecuatii, francezii spun ca ar putea executa oricand lovitura brazilianului, daca balonul este lovit cu suficienta putere, cu aceeasi parte a piciorului si din acelasi unghi ca si Carlos, dar, mai ales, exact de la aceeasi distanta.Roberto Carlos a inscris golul-minune in timpul meciului inaugural al Tournoi de France, o competitie amicala intre Franta, Brazilia, Italia si Anglia, desfasurata in preambulul Cupei Mondiale din 1998. Cronicarii sportivi au caracterizat, la momentul acela, executia lui Carlos - 35 de metri distanta fata de poarta - drept « golul care sfideaza fizica », insa cercetatorii spun acum ca ecuatia lor nu lasa nicio urma de indoiala: cu mult antrenament, oricine poate reproduce performanta brazilianului.

"Calea ideala a unei sfere care se invarteste este o spirala. Pe un teren adevarat de fotbal, aceasta spirala ideala nu are cum sa aiba loc in orice conditii pentru ca este modificata de gravitatie si curentii de aer sau acustica stadionului. Dar, daca lovesti mingea cu suficienta putere, asa cum a facut Carlos, efectele gravitatiei sunt minime. Aspectul crucial al loviturii-minune este insa distanta - daca aceasta era mai mica numai jumatate din arcul de cerc ar fi avut loc, iar Carlos ar fi ratat cu 10-15 metri pe langa poarta.", incheie autorul studiului, doctorul Christophe Clanet de la Ecole Polytechnique din Paris.

*

Sursa: BBC