Prima pagină D:News

Cea mai veche sticla cu bere din lume

Redactia Descopera.ro | 09.06.2010 | ● Vizualizări: 546
Cea mai veche sticla cu bere din lume     bere, sampanie, cea mai veche bere, ciudatenie, curiozitate, epava, cea mai veche sampanie + zoom
Galerie foto (1)

O echipa de scafandri finlandezi care executa o misiune de scufundari in apele Marii Baltice a revenit la suprafata cu un “trofeu” neobisnuit. O sticla sigilata de bere, veche de aproximativ 150 de ani.

Surprizele scafandrilor nu s-au terminat deloc aici. Scufundarile ulterioare au dus la recuperarea mai multor sticle de bere apartinand aceluiasi transport din populara bautura. Lazile de bere s-au scufundat odata cu corabia care le transporta din Anglia spre Finlanda.

Temperatura constanta a apei si lumina scazuta de la adancimea de 50 metri, unde au fost gasite lazile de bere, au reprezentat conditii ideale pentru pastrarea calitatii berii. Presiunea subacvatica nu a permis ca apa marii sa intre in nicio sticla.

Valoroasa colectie de bauturi alcoolice
nu este prima descoperire de acest gen de pe epavele din largul coastelor maritime finlandeze. Chiar la inceputul acestui an, nu mai putin de 70 de sticle cu sampanie au fost recuperate de pe o alta epava esuata in apele teritoriale finlandeze.

Conform tuturor estimarilor, in acest caz este vorba despre cele mai vechi sticle de sampanie din lume, iar pretioasa bautura este inca potabila. Sticlele de sampanie au fost descoperite pe epava unui vas comercial scufundat in secolul 19, in timp ce naviga dinspre portul Gdansk spre Golful Finlandei. Conform unor istorici, sampania era destinata membrilor familiei imperiale ruse.

Studiile de laborator au stabilit ca sampania a fost produsa inainte de anul 1825, iar designul sticlelor este unul tipic pentru anul 1780. Pe baza formei unice a dopurilor de pluta, expertii suedezi in vinuri rare sustin ca sampania apartine faimoasei marci Veuve Clicquot. Pretul unei astfel de sticle a fost stabilit la circa 68.000 euro.

Descoperirea lazilor de sampanie a iscat deja un proces la tribunal intre scafandrul suedez Christian Ekstron, care a descoperit si baut prima sticla, si Aland Maritime Historical Society, care il acuza pe scafandru ca ar fi furat si ascuns datele referitoare la pozitia epavei.

Soarta sticlelor de bere si sampanie urmeaza sa fie definitivata cat de curand. Conform legilor locale, obiectele mai vechi de o suta de ani sunt considerate relicte si apartin autoritatilor din Aland.

Sursa: RiaNovosti

*

Descopera lumea in care traiesti!