Prima pagină D:News

Telescoapele viitorului vor detecta oceane extraterestre

Redactia Descopera.ro | 09.12.2010 | ● Vizualizări: 67
Telescoapele viitorului vor detecta oceane extraterestre     telescop, extraterestru, extraterestri, spatiu, astronomie + zoom
Galerie foto (2)

Oamenii de stiinta sunt convinsi: urmatoarea generatie de telescoape vor fi atat de performante incat ar putea detecta prezenta oceanelor pe planete aflate in afara sistemului nostru solar.

Descoperirea apei pe exoplanete asemanatoare cu Pamantul ar presupune implicit tentanta ipoteza ca aceste planete au conditiile necesare pentru viata. Oamenii de stiinta spera ca reflectia luminii din apa oceanelor sa fie surprinsa de un telescop spatial american care va fi lansat in 2014. Aceasta metoda, nefolosita pana in prezent, are toate sansele sa indeplineasca cel mai mare vis al oricarui astronom: descoperirea unei planete "gemene" cu Pamantul.

Profesorul Tyler Robinson de la Universitatea Washington din Seattle crede ca ne aflam la doar un pas de a identifica o planeta geamana cu Terra - adica o planeta care sa se afle la aproximativ aceeasi distanta fata de soarele ei si sa prezinte aceleasi conditii. In fapt, astronomii intuiesc existenta acestor planete, numai ca pana acum ipotezele lor nu au putut fi confirmate empiric, prin observare astronomica directa.

Telescopul in care astronomii isi pun toate sperantele se numeste James Webb (JWST) si este programat pentru lansarea pe orbita Pamantului in 2014. JWST este un proiect NASA, realizat in colaborare cu ESA, Agentia Spatiala Canadiana si cu participarea a 15 alte tari. Webb are 6.200 de kg si un diamentru de 6,5 metri.

Echipa de la Centrul Spatial NASA Goddard care a proiectat si construit telescopul spatial JW si o replica a acestuia, in marime naturala

Sursa: BBC

DESCOPERA LUMEA IN CARE TRAIESTI!