Prima pagină D:News

“Copilaria” agitata a Lunii

Redactia Descopera.ro | 09.20.2010 | ● Vizualizări: 48
“Copilaria” agitata a Lunii     Luna, NASA, asteroid, crater + zoom
Galerie foto (1)

Satelitul a fost bombardat de doua populatii distincte de asteroizi sau comete in decursul “copilariei” sale, iar suprafata acestuia este mult mai complexa decat se credea. Acestea sunt concluziile unui nou studiu, realizat cu ajutorul navetei Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) de la NASA.

Istoria bombardamentelor cu meteoriti asupra Terrei este una extrem de dificil de definit, din moment ce craterele de impact au fost erodate de vant si de precipitatii sau distruse de tectonica placilor in decursul timpului. Desi nu s-a intamplat la fel si in cazul Lunii, care si-a conservat un "registru" bogat si precis al evenimentelor de acest tip, pana in prezent hartile lunare au fost realizate cu diferite rezolutii si in baza unor unghiuri de observatie si conditii de iluminare diferite. Toate acestea au facut dificila identificarea univoca a craterelor si contabilizarea lor precisa.

Un pas inainte semnificativ a fost insa facut acum de cercetatorii de la Brown University, Providence, condusi de James Head, care au obtinut o harta topografica a craterelor de pe Luna, cu cea mai buna rezolutie de pana in prezent, posibila gratie instrumentului "Lunar Orbiter Laser Altimeter (LOLA)", montat la bordul navetei Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) de la NASA. "Utilizand calculele craterelor si analizand modul in care ele se suprapun am putut sa ne intoarcem in timp si sa determinam cand a survenit tranzitia de la o populatie de asteroizi la alta. Iar baza de date obtinuta cu instrumentul LOLA arata ca tranzitia a avut loc in urma cu circa 3.8 miliarde de ani", a precizat Head.
Sursa: Le Scienze

Tag-uri: Luna | NASA | asteroid | crater