Prima pagină D:News

Porneste la un tur virtual al Muzeului Taranului Roman!

Redactia Descopera.ro | 09.21.2010 | ● Vizualizări: 294
Porneste la un tur virtual al Muzeului Taranului Roman!     Muzeul Taranului Roman, tur virtual, expozitii, cultura, arta, Bucuresti + zoom
Galerie foto (1)

Este gratis! Muzeul Taranului Roman a deschis turul virtual al expunerii permanente si ne invita sa facem o plimbare gratuita prin toate salile, dar si prin curte, bisericuta de lemn si atelierele pentru copii. Cei care stiu sa caute cu rabdare, vor putea face scurte calatorii la tara, alaturi de cercetatorii muzeului.

Muzeul Taranului Roman din Bucuresti se aliniaza marilor institutii de profil din intreaga lume si se (re)lanseaza digital, invitandu-ne sa facem un tur virtual al cladirii si atelierelor sale. Muzeul virtual poate fi vizitat accesand acest link.

Expunerera Muzeului Ţăranului Român a fost concepută dintru început ca o creaţie "pâlpâitoare", cu clipe de strălucire, cu zone de penumbră, cu compoziţii clare şi afirmative, alături de altele care suscită întrebări sau sunt în căutarea sensului ascuns. În plus, prin felul în care obiectele expuse pot fi articulate, schimbate, îmbogăţite sau recompuse, expoziţia permanentă capătă şansa tinereţii fără bătrâneţe şi incită mereu curiozitatea proaspătă a vizitatorilor.

Această respiraţie a discursului muzeologic - liberă şi în acelaşi timp subtil controlată - conferă autenticitate, dar şi riscul perisabilităţii; înnoirile, îmbogăţirile şi schimbările operate în ultimii 15 ani au crescut organic unele din altele, în aşa fel încât e aproape imposibil de fixat în memoria vizitatorilor un moment sau o etapă anume. Ele trec şi se pierd în mod natural în uitare.

De aceea, un tur virtual al expunerii de bază, care să fixeze măcar etapa actuală de nuanţare a discursului devine, în cazul Muzeului Ţăranului Român, o necesitate stringentă, chiar în absenţa iminentelor operaţii de consolidare-restaurare viitoare.

Muzeul propune un tur deosebit de bogat, compus din multiple panorame pentru fiecare sală, întreţesut cu explicaţiile bilingve română/engleză ale audioghidului şi completat în punctele sale active, cu documente sonore şi vizuale culese în cercetările de teren. Un tur virtual interactiv, conceput în dialog cu vizitatorul, aşa cum a fost gândită dintru început şi expunerea.