Prima pagină D:News

De ce ne deranjeaza conversatiile telefonice ale altora?

09.23.2010 | ● Vizualizări: 31
De ce ne deranjeaza conversatiile telefonice ale altora?     psihologie, neurologie, auz, telefon, conversatie, concentrare + zoom
Galerie foto (1)

Oamenii de stiinta au descoperit ca faptul de a auzi doar jumatate dintr-o conversatie afecteaza concentrarea mai mult decat o discutie in care auzim “replicile” ambilor interlocutori.

Iritarea pe care o simtim atunci cand o persoana din apropiereanoastra vorbeste la telefon este legata de mecanismele cognitive,specifice creierului nostru, au descoperit specialistii de laUniversitatea Cornell, Universitatea Wisconsin si UniversitateaCalifornia (SUA). Rezultatele studiului lor au fost publicate inrevista Psychological Science.

Experimentele pe voluntari au aratat ca, atunci cand auzeau "ojumatate de conversatie" purtata la telefon de o persoana din apropiere, acestiaobtineau rezultate mult mai slabe la testele ce necesitauconcentrare decat in cazul in care auzeau o conversatiecompleta.

Specialistii cred ca modul nostru de functionare innascutforteaza, pur si simplu, creierul sa asculte ceea ce aude; o conversatiecompleta il lamureste rapid pe cel care o aude asupra sensului siii da posibilitatea sa faca abstractie de ea, daca subietul nu esteinteresant pentru el.In schimb, sensul unei conversatii auzite "pe jumatate" ramaneadesea adesea neclar, iar cel care o aude ajunge - impotrivavointei lui - sa se concentreze asupra ei, in incercareainvoluntara de a-si da seama despre ce e vorba, iar acest lucru ildistrage de la propriile ocupatii.

Sursa: Mail Online