Prima pagină D:News

Aurorele boreale devin tot mai rare

Redactia Descopera.ro | 09.29.2010 | ● Vizualizări: 155
Aurorele boreale devin tot mai rare     meteolorogie, aurora boreala, soare, vant solar, atmosfera, stiinta + zoom
Galerie foto (1)

In ultima jumatate a deceniului, aurora boreala a fost tot mai rar vazuta, iar specialistii afirma ca, de peste o suta de ani, aceasta e perioada cea mai saraca in astfel de fenomene.

In general, aparitia "luminilor nordului" e legata de ciclul de 11 ani al Soarelui, atingand un maxim si apoi scazand in frecventa si intensitate, pe masura ce activitatea solara se diminueaza.

Totusi, dupa afirmatiile specialistilor de la Institutul Finlandez de Meteorologie, minimul solar a avut loc, oficial, in 2008, insa aurorele boreale au continuat sa ramana rare in ultimii trei ani, iar oamenii de stiinta nu stiu nici ei cum va evolua situatia in continuare.

In prima jumatate a acestui an, s-a observat o "inviorare" a fenomenului, insa, cu toate acestea, frecventa lui ramane surprinzator de scazuta.

Teoretic, scaderea frecventei aurorelor arata ca activitatea Soarelui este si ea in scadere, de vreme ce impresionantele spectacole de lumini colorate sunt produse de vantul solar - valurile de particule incarcate electric care, intalnind atmosfera Pamantului, perturba activitatea electrica si magnetica a acesteia.

Sursa: Telegraph Science