Prima pagină D:News

Cum comunica vulcanii

Redactia Descopera.ro | 10.01.2010 | ● Vizualizări: 228
Cum comunica vulcanii     vulcan, eruptie, scoarta terestra + zoom
Galerie foto (1)

Vulcanii “vorbesc” intre ei, iar prin interceptarea acestor “conversatii”, cercetatorii pot prevedea unde vor avea loc eruptiile, facand posibila limitarea eventualelor daune.

In cadrul unui studiu publicat recent in revista Nature Geoscience, o echipa internationala de geofizicieni de la Universitatile Leeds (Marea Britanie), Purdue (West Lafayette, Indiana, Statele Unite), Indiana si Addis Abeba (Etiopia), sustine ca fiecare eruptie vulcanica da indicatii utile localizarii unui eveniment succesiv. Cercetatorii, coordinati de Ian Hamling, au examinat activitatea vulcanica inregistrata in desertul Afar, in nordul Etiopiei, intre 2005 si 2009. In mod deosebit a fost analizata o secventa de 13 asa-numite "intruziuni magmatice", adica acele procese in care magma s-a s-a infiltrat in fractura dintre placa africana si cea araba, generand eruptii vulcanice impunatoare.

Oamenii de stiinta au cercetat regiunea din jurul unui "dyke" (corp stancos vertical, care traverseaza rocile adiacente si se formeaza atunci cand magma se scurge din subsol prin intermediul fracturilor) de mari dimensiuni, si au identificat alte 12 "dyke"-uri mai mici, formate in zona respectiva in urmatorii 4 ani. Studiind secventele si localizarea acestor dyke-uri, cercetatorii au stabilit ca fiecare eveniment vulcanic modifica tensiunea pe scoarta terestra, deoarece magma se acumuleaza si creeaza o stare de stres in zona afectata. Acest stres se infiltreaza printre placi, la fel cum se intampla si cu faliile seismice. In concluzie, potrivit studiului, probabilitatea ca o eruptie sa aiba loc este mai mare in zonele unde tensiunea de pe scoarta terestra este mai ridicata.

"Determinarea starii de stres dintr-o zona nu ne poate spune cand va surveni o eruptie, dar cel putin ne indica locul unde este cel mai probabil sa se intample", a comentat Hamling.
Sursa: Galileo