Prima pagină D:News

Argentina interzice explotarile miniere pe ghetari

Redactia Descopera.ro | 10.01.2010 | ● Vizualizări: 104
Argentina interzice explotarile miniere pe ghetari     industrie, lege, minerit, ghetar + zoom
Galerie foto (1)

Parlamentul argentinian a aprobat, dupa indelungi dezbateri, o lege care interzice companiilor miniere sa exploateze zacaminte aflate deasupra unor ghetari.

Aceste exploatari au efecte grave asupra ghetarilor din muntii Anzi, iar problema este una dintre cele mai sensibile; impotriva acestor practici distrugatoare au fost organizate, de catre organizatiile ecologiste argentiniene, numeroase campanii.

Presedintele Cristina Fernandez de Kirchner a anuntat ca va promulga legea, desi in urma, cu doi ani, i se opusese, pe motiv ca o astfel de interdictie ar descuraja investitiile si ar incetini dezvoltarea regionala.

Mai multe companii miniere care opereaza in Anzi au protestat impotriva acestei legi, care le blocheaza activitatea si dezvoltarea viitoare.

Chiar si unele dintre guvernele provinciilor argentiniene in care exista exploatari miniere mari s-au declarat impotriva legii si au anuntat ca vor contesta decizia printr-un apel la Curtea Suprema de Justitie, afirmand ca modul in care gestioneaza resursele provinciei este responsabilitatea autoritatilor locale.

Sursa: Reuters

Tag-uri: industrie | lege | minerit | ghetar