Prima pagină D:News

Specie de vulpe disparuta - identificata prin saliva

Redactia Descopera.ro | 10.01.2010 | ● Vizualizări: 588
Specie de vulpe disparuta - identificata prin saliva     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Considerata disparuta din salbaticie, subspecia vulpii rosii de Sierra Nevada a fost redescoperita in statul California, cu ajutorul unei camere de luat vederi, al catorva momeli cu carne de gaina si al mai multor analize ale mostrelor de saliva prelevate de la fata locului.

Vulpea in cauza era considerata disparuta inca din anul 1990, data la care a fost vazut ultimul exemplar in libertate, undeva in partea centrala a statului California.
Din fericire, cativa oficiali din cadrul U.S. Forest Service au vizionat cateva instantanee obtinute prin intermediul unei camere foto instalata in zona Sonora Pass, din muntii Sierra Nevada, pentru a studia situatia animalelor salbatice din regiune.

Pe instantaneele foto respective, specialistii au identificat ceea ce la prima vedere pareau a fi siluetele mai multor vulpi din subspecia considerata disparuta.
Neincrezatori, oficialii au instalat cateva camere video in zona si au pus, drept momeli pentru vulpi, cateva carcase de gaini.

Spre surpriza tuturor, mai multe vulpi au aparut imediat si au consumat cu pofta hrana oferita.
Pe baza mostrelor de saliva recoltate de pe resturile de gaini lasate de vulpile satule, cercetatorii Universitatii din California au obtinut secvente de ADN care, odata analizate, s-au dovedit a fi identice cu cele ale vulpilor rosii de Sierra Nevada.

Subspecia se afla pe cale de disparitie din cauza oamenilor, care i-au populat habitatul cu vulpi rosii originare din Alaska, vulpi care au transmis mai multe boli pe care sistemul imunitar al vulpilor native din Sierra Nevada nu era pregatit sa le infrunte.


Sursa: NationalGeographic