Prima pagină D:News

Intoarcerea bondarilor disparuti

Redactia Descopera.ro | 10.05.2010 | ● Vizualizări: 578
Intoarcerea bondarilor disparuti     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Spre bucuria ecologistilor si iubitorilor naturii, nu mai putin de sase specii de bondari considerate disparute din fauna entomologica a Marii Britanii, au reaparut in comitatele Kent si Sussex, conform unor recente studii de teren.

Printre cauzele care au facut posibila reaparitia bondarilor se numara, in primul rand, crearea de conditii de trai optime, cat mai asemanatoare cu cel din habitatul originar al insectelor. In acest scop, cercetatori si activisti din cadrul Natural England, Bumblebee Conservation Trust, RSPB si Hymettus, au cultivat zonele respective cu specii de plante bogate in polen si nectar.

Initiatorul acestui proiect laudabil, Dr. Niki Gammans, declara ca nu se astepta ca rezultatele sa fie incununate de succes intr-o perioada atat de scurta de timp.

Masurile in cauza, au fost luate in urma cu un an, in speranta reintroducerii bondarului cu peri scurti, specie observata in salbaticie pentru ultima data in anul 1988.

Incercarile anterioare de reintroducere s-au soldat cu esecuri, in mare parte din cauza faptului ca insectele destinate eliberarii in salbaticie au murit in timp ce hibernau.

Specialistii sustin ca acest prim succes ofera sperante pentru reintroducerea altor cinci specii de bondari, disparute anterior, printre care se numara: bondarul mare de gradina, bondarul suirerator, bondarul patat, bondarul de pajiste si bondarul dungat.

Sursa: BBCNews