Prima pagină D:News

Cea mai veche asezare umana aflata la cea mai mare altitudine

Redactia Descopera.ro | 10.05.2010 | ● Vizualizări: 257
Cea mai veche asezare umana aflata la cea mai mare altitudine     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Spre bucuria membrilor unei expeditii arheologice in Papua Noua-Guinee, cercetatorii au descoperit nici mai mult, nici mai putin decat vestigiile celei mai vechi asezari umane cunoscute situata la cea mai mare altitudine.

Conform studiilor si masuratorilor, asezarea respectiva are o vechime de 49.000 ani si a fost descoperita sub un strat de cenusa vulcanica acoperit de junglele montante din Papua Noua-Guinee.

Asezarea consta in ramasitele a sase tabere semipermanente situate in apropierea orasului Kokoda din vremea noastra.

"Am gasit, pana in prezent, taberele, iar in apropierea lor am investigat resturile catorva vetre de foc si unelte de piatra. Nu este un sat stabil in adevaratul sens al cuvantului, ci mai degraba o tabara sezoniera folosita de oamenii primitivi in cadrul expeditiilor de vanatoare.

Tabara straveche se afla la o inaltime de aproxiamtiv 2.000 de metri si este cea mai veche asezare umana de altitudine. Inainte sa o descoperim, titlul in cauza apartinea unor sate vechi de aproximativ 30.000 ani, descoperite in Podisul Tibet, respectiv Muntii Bale din Etiopia. Dupa ce am datat cu carbon radioactiv resturile umane si uneltele primitive, am fost surprinsi sa aflam ca aveau vechimea de circa 49.000 ani", declara Andrew Fairbairn, arheolog-sef in cadrul expeditiei.

Sursa: DiscoveryNews

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI