Prima pagină D:News

Inteligenta colectiva

Redactia Descopera.ro | 10.06.2010 | ● Vizualizări: 523
Inteligenta colectiva     inteligenta, eficienta, grup, cooperare + zoom
Galerie foto (1)

Atunci cand un grup de persoane coopereaza eficient, poate beneficia de un surplus de inteligenta ce depaseste cu mult capacitatile fiecarui individ in parte. Au stabilit acest lucru in cadrul unui studiu, cercetatorii americani de la MIT, Carnegie Mellon University si Union College.

Analizand rezultatele studiului, cercetatorii au estimat ca inteligenta colectiva poate explica un procent de 40% din variatiile la nivel de performante ale unor grupuri variate, intr-o ampla gama de sarcini. In ultima instanta, prestatiile grupului nu au parut a fi determinate in primul rand de capacitatile individuale ale membrilor.

"Am dorit sa controlam ipoteza conform careia grupurile ca atare, la fel ca indivizii, au o capacitate consistenta de a infrunta diferite tipuri de sarcini. Ipoteza noastra a fost confirmata: am demonstrat ca exista o eficienta generala, o eficienta colectiva, ce poate prezice prestatiile unui grup in multe situatii", a explicat Anita Williams Woolley, una dintre cercetatoare, intr-un articol publicat in revista Science.

Aceasta inteligenta colectiva, sustin oamenii de stiinta, este strans legata de capacitatea de a dezvolta o cooperare eficienta: grupurile ale caror membri aveau niveluri mai ridicate de "sensibilitate sociala" erau cele ce dadeau dovada si de o inteligenta colectiva mai ridicata.

"Sensibilitatea sociala are legatura cu capacitatea membrilor grupului de a percepe emotiile fiecarui membru al grupului in parte. Astfel, in grupurile unde exista o persoana dominanta, inteligenta colectiva este inferioara celei inregistrate in grupurile unde raporturile sunt distribuite intr-un mod mai uniform", a precizat Woolley. In plus, in general, tendinta de a coopera eficient s-a dovedit a fi influentata si de numarul femeilor prezente in grupul respectiv.

Sursa: Le Scienze