Prima pagină D:News

Sacrul si modernitatea

Redactia Descopera.ro | 10.06.2010 | ● Vizualizări: 122
Sacrul si modernitatea     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Fundatia Calea Victoriei va invita, din 21 octombrie, la atelierul „Sacrul si modernitatea”, sustinut de filosoful Stefan Vianu.

Pe parcursul celor 4 intalniri ale atelierului, vom aborda problematica sacrului dintr-o perspectiva multidisciplinara cu intentia de a gasi o cale de acces catre posibile manifestari autentice ale sacrului in lumea de azi.
Sacrul este, pentru unii cercetatori, nucleul oricarei religii, in timp ce desacralizarea lumii, ai carei martori suntem, constituie fenomenul central al modernitatii ca "iesire din religie" (Marcel Gauchet). In acest moment istoric apare posibilitatea unei noi intelegeri, distante si mai senine, a traditiei din care provenim, iar ideea de sacru si a devenirii sale constituie una din dimensiunile fundamentale ale acesteia.

Temele pe care le vom aborda in acest curs sunt:
1. Istoria religiilor si cautarea sacrului. "Camuflarea sacrului" si problema desacralizarii (M. Eliade)
2. Cum se nasc miturile moderne? Sacrul si Puterea (E. Durkheim)
3. Sacrul interior: experienta mistica (R. Otto)
4. Revelatia biblica dincolo de sacru? (R. Girard)

Atelierul va avea loc la sediul Fundatiei Calea Victoriei, incepand cu ora 18.30. Costul intregului curs este de 150 de lei/ 135 de lei pentru studenti, iar inscrieri se pot face la adresa contact@victoriei.ro

Stefan Vianu detine doctorat in filosofie la Universitatea din Geneva, diploma de studii superioare in filosofie la Universitatea din Geneva precum si licenţa in teologie la Universitatea din Geneva. Este lector universitar la Universitatea de Arhitectura din Bucureşti si a beneficiat de bursa a "Colegiului Noua Europa".