Prima pagină D:News

NASA lanseaza o noua misiune pe Marte in anul 2013

Redactia Descopera.ro | 10.07.2010 | ● Vizualizări: 240
NASA lanseaza o noua misiune pe Marte in anul 2013     marte, nasa, misiune spatiala, atmosfera, mister + zoom
Galerie foto (1)

Agentia Spatiala Americana a anuntat in urma cu doua zile ca a dat unda verde unei noi misiuni pe Marte pentru a investiga misterul disparitiei atmosferei Planetei Rosii si a istoriei vietii pe aceasta planeta. Proiectul in valoare de 438 de milioane de dolari va fi finalizat pana in anul 2013, an in care o noua naveta spatiala va fi trimisa catre Marte.

"Suntem incantati de faptul ca vom putea raspunde unor intrebari fundamentale. Mai precis, vom incerca sa aflam de ce atmosfera Planetei Rosii se pierde in spatiu, fapt ce ne va revela o buna parte a istoriei acestei planete", afirma Bruce Jakosky, unul dintre cerecetatorii implicati in proiect.

Datele obtinute pana in prezent au demonstrat fara doar si poate ca Marte a fost, in urma cu miliarde ani, o planeta strabatuta de rauri, mari si oceane, ca avea o atmosfera densa si, foarte posibil, a permis aparitia vietii. Din motive neelucidate, insa, Marte si-a pierdut atmosfera iar campul sau magnetic a disparut. "Marte nu se poate proteja singura de radiatiile solare, si asta pentru ca scutul sau protector nu mai exista. De aceea, proiectul nostru este vital pentru a intelege trecutul, prezentul si viitorul Planetei Rosii", declara acelasi Bruce Jakosky.

Sursa: Phenomenica