Prima pagină D:News

Cum fura Soarele atmosfera planetei Marte?

Redactia Descopera.ro | 10.07.2010 | ● Vizualizări: 258
Cum fura Soarele atmosfera planetei Marte?     nasa, marte, atmosfera, disparitie, soare, cosmos, radiatii ultraviolete + zoom
Galerie foto (1)

Marte isi pierde atmosfera incet dar sigur, iar principalul vinovat este Soarele, afirma cercetatorii din cadrul Universitatii din Colorado. Practic, Soarele isi foloseste propriul suflu – furtunile si radiatiile solare – pentru a lua ultimele ramasite ale atmosferei martiene, transformand o planeta, odinioara propice vietii, intr-una ostila.

Conform datelor furnizate de ultimele misiuni spatiale, Marte si-a pierdut raurile si oceanele care o strabateau odinioara, transformandu-se intrun corp ceresc complet uscat, in urma cu miliarde de ani. Ipoteza emisa de savantii americani este aceea ca furtunile solare si radiatiile ultraviolete transforma atomii si moleculele din atmosfera superioara a Planetei Rosii in ioni, particule pe care campurile electrice generate de Soare le atrag in spatiul cosmic. O alta ipoteza are in vedere cele peste 20 de cratere uriase de pe suprafata lui Marte, o posibila explicatie a disparitiei atmosferei martiene fiind aceea ca vulcani catastrofali au disipat atmosfera in cosmos.

Raspunsurile vor veni, spera cercetatorii, in urma unei viitoare misiuni spatiale pe Marte, proiect care a fost deja aprobat de catre NASA si care include trimiterea unei noi sonde spatiale pe Planeta Rosie in noiembrie 2013.

Sursa: Phenomenica