Prima pagină D:News

Cat de normal este ca langa trei biserici din Bucuresti sa fie ridicate trei turnuri de birouri de cate 18 etaje?

Redactia Descopera.ro | 10.08.2010 | ● Vizualizări: 181
Cat de normal este ca langa trei biserici din Bucuresti sa fie ridicate trei turnuri de birouri de cate 18 etaje?     turn, biserici, imobiliare, bucuresti, arhitectura, cutremur, biserica + zoom
Galerie foto (1)

La o plimbare prin Bucuresti, pot fi observate langa cel putin trei biserici tot atatea turnuri de birouri cu 18 etaje fiecare. Doua dintre biserici au o vechime de cel putin 100 de ani fiecare, in timp ce turnurile au fost construite in ultimii cinci ani. Cat de normala este aceasta situatie? Revista Business Construct a incercat sa afle un raspuns la aceasta intrebare in cel mai recent numar.

Unul dintre turnuri este Millennium Business Center, imobilul care a ars in vara anului trecut si care este situat langa biserica Armeneasca. Celelalte doua sunt in curs de amenajare - Euro Tower, langa biserica Doamna Oltea si Cathedral Plaza, langa catedrala Sfantul Iosif.

Cathedral Plaza si Millennium BC au atras numeroase proteste din partea ONG-urilor si bisericilor si chiar actiuni in justitie, in timp ce Euro Tower s-a pozitionat drept o cladire "verde", situata intr-o zona care nu este considerata istorica. Chiar si asa, imobilul are 18 etaje si este situat in imediata apropiere a soselei {tefan cel Mare, motiv pentru care a starnit discutii privind impactul asupra traficului din zona.

Dezbaterea este justificata, daca tinem cont ca intr-un top al metropolelor cu cea mai mare densitate din lume, Bucurestiul s-ar situa pe primele 30 de locuri, tinand cont de un clasament facut de citymayors.com. In analiza realizata de acest site nu este luat in calcul Bucurestiul, dar tinand cont de datele existente, conform carora densitatea Bucurestiului este de circa 8.500 de oameni/kilometrul patrat, Capitala s-a situa in prima parte a topului care a analizat 200 de orase din intreaga lume.

Ce parere are despre aceasta situatie unul dintre arhitectii cei mai implicati in dezvoltarea moderna a Bucurestiului?

"Eu zic ca din punct de vedere imobiliar in Bucuresti s-au facut progrese extraordinare in ultimii zece ani. Cei care vin mai rar pe aici le pot observa", spune arhitectul Calin Negoescu, unul dintre asociatii firmei Westfourth Architecture.

La Romana, in Piata Victoriei, Piata Aviatorilor, Obor sau Piata Presei pot fi observate o parte dintre cele mai reprezentative cladiri proiectate de arhitectii firmei Westfourth, fondate de Vladimir Arsene in urma cu aproape 20 de ani la New York.

Toate aceste cladiri, fie ca este vorba de America House, Charles de Gaulle Plaza sau, mai recente, turnurile City Gate, au aparut parca "precum ciupercile dupa ploaie", dar drumul de la idee pana la implementarea unei investitii de zeci de milioane de euro nu este niciodata usor.

"Eu am o nelamurire pe care insa nimeni nu mi-o poate explica. Exista o opinie populara impotriva cladilor noi, asa-numitii <monstrii de otel si sticla>. Eu personal ma bucur cand vad o cladire noua, inalta, din otel si sticla si atunci consider ca undeva, cineva, greseste. Poate este o problema de background, de educatie. Cineva poate a avut note mai mici la scoala. Dar ne confruntam permanent cu asemenea discutii si exista aceasta glisare si la autoritati, unde nu ar trebui sa se <cante dupa ureche>", spune Negoescu, transandu-si clar pozitia.

Westfourth a proiectat si una dintre cele mai controversate cladiri de birouri din oras, Cathedral Plaza, contestata pentru apropierea de Catedrala Sfantul Iosif, monument construit in urma cu 130 de ani. Desi nu a coordonat personal proiectarea turnului, Negoescu spune ca acesta nu reprezinta nicio amenintare pentru Catedrala.

"Ce este cu experesia ca <<turnul acesta striveste monumentul>>? De ce despre Biserica Italiana de pe Magheru nu spune nimeni nimic, desi e prinsa intre blocuri, in timp ce turnul Cathedral striveste Catedrala Sfantul Iosif? Turnurile nu sunt facute sa se surpe nici langa biserica, nici in alta parte", spune arhitectul.

Incidentele precum incendiul de anul trecut de la turnul Millennium, care a facut imobilul neutilizabil pentru mai bine de un an, sau tavanele false care se mai desprind prin centre comerciale au provocat si mai multe reactii privind calitatea constructiilor realizate in perioada de boom imobiliar.

"Noi le proiectam pentru vecie, atata timp cat structura este calculata dupa cele mai recente standarde de inginerie seismica. O cladire incepe insa sa se degradeze imediat dupa ce este data in folosinta. Dupa ce calitatea unor componente scade sub un anumit nivel, ea trebuie reparata, ceea ce inseamna aducerea acelor componente la acelasi nivel sau chiar imbunatatirea lor", explica Negoescu.

Dezastrul lasat in urma de cutremurul din 1977 este si acum viu in mintea arhitectilor, astfel ca Negoescu spune ca "seismul este prima noastra grija, numai ca nimeni nu stie ce intensitate va avea cutremurul urmator".

Cititi restul articolului Cat de normal este ca langa trei biserici din Bucuresti sa fie ridicate trei turnuri de birouri de cate 18 etaje? in cel mai recent numar al revistei Business Construct