Prima pagină D:News

Incalzirea universala a avut loc acum 11 mld de ani

Redactia Descopera.ro | 10.11.2010 | ● Vizualizări: 86
Incalzirea universala a avut loc acum 11 mld de ani     cosmos, Hubble, gaura neagra, galaxie + zoom
Galerie foto (1)

Descoperirea a fost posibila gratie unui nou instrument instalat pe telescopul Hubble: Cosmic Origin Spectrograph.

Cu mai bine de 11 miliarde de ani in urma, intregul univers a fost afectat de un proces intens de "universal warming", iar consecinta acestuia a fost ca exploziile violente de radiatii provenite din gauri negre au franat cresterea unor mici galaxii pentru cel putin 500 de milioane de ani. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Colorado, condusi de Michael Shull.

Studiul a fost posibil gratie lui Cosmic Origins Spectrograph (COS), noul instrument instalat pe Hubble in primavara anului trecut: cu ajutorul lui, cercetatorii au identificat o era, de-acum 11,7 - 11,3 miliarde de ani, pe parcursul careia a survenit un proces extins de ionizare a heliului prezent in spatiu. Respectivul proces a incalzit gazul intergalactic, impiedicandu-l sa se prabuseasca gravitational si sa formeze o noua generatie de stele in unele galaxii mici. Incapabile, din cauza masei lor reduse, sa-si pastreze in interior gazul, ele l-au lasat sa scape din nou in spatiul intergalactic.

Shull si colaboratorii lui au reusit sa gaseasca liniile de absorbtie spectrala a heliului in lumina ultravioleta provenita de la un quasar, al carui fascicul de lumina, interceptand nori de gaz altminteri invizibili, a permis detectarea compozitiei acestui gaz intergalactic.

Sursa: Le Scienze