Prima pagină D:News

Premiile Nobel 2010

Redactia Descopera.ro | 10.12.2010 | ● Vizualizări: 312
Premiile Nobel 2010     premiu, Nobel, laureat, chimie, fizica, pace, literatura, medicina, economie + zoom
Galerie foto (1)

Inventatorul si filantropul suedez Alfred Nobel (1833-1896) a instituit, prin testament, cinci premii importante – pentru medicina, fizica, chimie, literatura si pace – care sunt acordate anual, incepand in 1901. Acestora li s-a adaugat, incepand din anul 1969, un premiu pentru stiinte economice, instituit de Sveriges Riksbank (Banca Nationala a Suediei) . Iata laureatii de anul acesta.

FIZICA: Andre Geim si Konstantin Novoselov - pentru dezvoltarea unui material revolutionar, numit grafen, o "folie" de carbon ultra-subtire, alcatuita dintr-un singur strat de atomi, practic transparenta, cu proprietati remarcabile (rezistenta foarte mare, conductivitate ridicata) si cu un potential deosebit pentru utilizarea in tehnologii de varf.

CHIMIE: Richard F. Heck, Ei-ichi Negishi si Akira Suzuki - pentru contributiile lor in domeniul sintezei organice; ei au pus la punct metode noi, mai eficiente, de a lega intre ei atomii de carbon (folosind drept catalizator un metal rar numit paladiu) pentru a forma molecule complexe, cu aplicatii in viata de zi cu zi.

MEDICINA: Robert G. Edward - pentru dezvoltarea metodei de fertilizare in vitro. Pana in prezent, utilizarea acestei tehnici a permis venirea pe lume a cca. 4 milioane de oameni. De mentionat ca Vaticanul si-a manifestat nemultumirea fata de acordarea acestui premiu lui Robert G. Edward, afirmand ca asta insemna a ignora complicatiile etice asociate cu fertilizarea in vitro si cu metodele moderne ale medicinei reproducerii.

LITERATURA: Mario Vargas Llosa - pentru modul in care "cartografiaza structurile puterii si pentru imaginile transante prin care infatiseaza rezistenta, revolta si infrangerea individului". Vasta opera a scriitorului peruan cuprinde romane, nuvele, eseuri si piese de teatru, in care infatiseaza adesea lupta impotriva prejudecatilor, a discriminarii, a ierarhiilor imuabile. Activist politic, s-a exprimat ca un aparator al conceptiilor liberale si a luat pozitie fata de regimurile totalitariste. Printre cele mai cunoscute romane ale sale se numara: Orasul si cainii, Casa verde, Conversatie la Catedrala, Pantaleone si vizitatoarele, Povestasul, Elogiul mamei vitrege, Sarbatoarea tapului, Matusa Julia si condeierul, Paradisul de dupa colt.

PACE: Liu Xiaobo - pentru indelungata sa lupta non-violenta pentru apararea drepturilor fundamentale ale omului. Liu Xiaobo este un disident chinez care a protestat in repetate randuri impotriva incalcarii libertatilor fundamentale in China; in prezent, se afla in inchisoare, ca detinut politic, fiind condamnat la o pedeapsa de 11 ani.

ECONOMIE: Peter A. Diamond, Dale T. Mortensen si Christopher A. Pissarides - pentru crearea unor modele matematice care faciliteaza analiza pietelor si relatia dintre cerere si oferta; lucrarile lor abordeaza probleme legate de recrutare, salarizare, reglementarile de pe piata muncii si modul in care aceste elemente sunt influentate de politicile economice.

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI